03 Август 2021вторник07:34 ч.

Няколко думи

На ръба

/ брой: 137

автор:Аида Паникян

visibility 24

Българското здравеопазване за пореден път стои на ръба на висока скала и... аха, всеки момент може да падне в бездната.

Но не, няма да падне. Лекари, сестри, спешни медици, всички, които всеки ден се борят за здравето и живота на хората, за пореден път няма да допуснат нещо такова. Защото не са чиновници. Въпросът не е дали, а докога ще издържат да търпят безумните упражнения на политиците на принципа на пробата и грешката, които продължават от десетилетия.

За пореден път системата е на ръба на хаоса. Но в жегата, предполагаща повече мисли за отпуска и морски бряг, малцина си дават сметка, че когато мечката затанцува у съседите, неминуемо ще дойде и у нас.

Повече от година и половина името на мечката е КОВИД-19 и именно тя доразстройва и без това нестабилната българска здравна система. Предрешена, мечката отново ще дойде. Вместо така наречените политици да се заемат да укрепят изнемощялата система и да я подготвят за новото настъпление, те самовлюбено се гледат в огледалото и правят къси пробези от избори на избори. Така е - нито ситият вярва на гладния, нито здравият вярва на болния.

Умело са скрити от медиите експертите, които прогнозират реалните опасности пред системата - така е по-удобно обществото да бъде заблуждавано и оставено в неведение. А когато мечката дойде, всички да вкупом да кажат: "Оппааа..."

Някак не е нормално в мирно време в европейска държава да умират повече хора, отколкото са умирали в световна война. Не е нормално лекари да протестират в почивката си. Не е нормално за дни от герои да се превърнат в "мошеници". Не е нормално държавници да уронват авторитета на медиците пред обществото и после да чакат те да си вършат работата. Не е нормално да има ваксини срещу болест, която убива, а хората да не се ваксинират, да се сипе антиваксърска жлъч от социалните медии и точно те да са коректив за здравния статус на цяла нация.

А дали разковничето не е в изгубеното доверие и в тая, и в оная власт? 

Това са неща, които у нас се повтарят периодично. И за тях години наред никой не смее да напише рецепта - нито на хартия, нито електронна. Навярно мотивът за тази дългогодишна боязън се корени в нашенското "днес аз на него, ама утре той ще ми го върне тъпкано", защото законността и гражданското общество са химера за българина. Или може би нашенецът предпочита да вее байраците на недоволството, когато става въпрос за цената на тока или за смяна на властта, но не и когато става въпрос за здравето му. 

Най-лесно е кажем "Сложно е" и да оставим друг да реши проблемите ни. Трудното е да започнем да разплитаме кълбото от проблеми и да се заемем с решаването на всеки от тях - кой колкото и докъдето може.

Милион българи нямат пари за почивка

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

БСП отново предлага 9% ДДС на лекарствата

автор:Юлия Кулинска

visibility 136

/ брой: 147

ИТН ще представи проекта за кабинет

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 147

Хасковлии пак протестират заради водата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 147

До две години бензинът ще стигне 3,20 лв., а дизелът - 3,40 лв.

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 147

Бюджетът губи пари от дела срещу КЕВР

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 147

Разкриха пореден картел при санирането

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 147

Проблеми с новите екостикери

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 147

Заради новия щам Китай затваря градове

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

Буяр Османи: Илинден е важен и за България

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 147

Синът на Кадафи се връща в политиката

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 147

Струва ли си?

автор:Ина Михайлова

visibility 459

/ брой: 147

Авторитарен модел на управление властва в София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 147

ГЕРБ - заядливо и нечестно за миграцията

автор:Мирослав Попов

visibility 171

/ брой: 147

Вълната

автор:Аида Паникян

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ