03 Август 2021вторник07:24 ч.

На Странджа-баир гората...

/ брой: 169

автор:Ева Костова

visibility 1368

Голямото преселение върви с пълна сила по много места в родината ни. Изнасят се емигранти от цели села по широкия свят - в Канада, Испания, Гърция, къде ли не. И в това нямаше да има нищо лошо, защото този глобализиран свят не знае граници. Обаче ние този глобализиран свят може да си го боднем на шапката, тъй като към миграция ни подгонват не някакви възвишени идеи за самоусъвършенстване или любознателност, а нещо далеч по-прозаично - глад и безработица. Или, казано с думите на писателя Джон льо Каре: бедствия като депресия, инфлация, банкрути, безработица - всички обичайни и очевидно неизлечими болести на буйно процъфтяващата капиталистическа икономика.
Някъде там - в Сатовча примерно, където планината храни останалото без препитание население. И когато държавата не се грижи за тях, гордите планинци са принудени да изкарват доходи с бране, приготвяне и продажба на горски плодове и гъби. Нареждат ги край пътя и чакат под слънцето мющерии да ги купят. И така - до здрач, когато мюезинът ги призове за молитва. На кого ли се молят, има ли кой да чуе молитвите им?
Хора "изтичат" в чужбина и от Карловско. А всички, когато заминат, гледат по-честичко да се връщат по родните места. Не мазохизъм ги гони, а истинска тъга за родното място, грижата за оставените там роднини, престарели родители, внуци, които разчитат на тяхната подкрепа по време на гурбета. Защото едно е да дойдеш от Норвегия и Англия да се заселиш в планината сред цялата екзотика на пейзажа, освободен от грижата за хляба с норвежка или английска пенсия, а съвсем друго - да вегетираш ден след ден с оскъдни или никакви доходи и парче планинска земя, която да копаеш с ръце и да носиш вода за посаденото от километри.
Младите хора заминават открай време и в Златоградско, където за работни места пиле да хвръкне, няма къде да кацне.  
Някога имаше специални програми за развитие на изостаналите и пограничните райони. Заедно с всичките си кусури те осигуряваха прехрана и заетост на местните хора. Имаше сигурност за тях и за децата им в границите на родното място и родните къщи. Имаше кой да дойде на погребението ти. Сега от Канада не можеш и за това да долетиш...
Проект "Странджа-Сакар" е нужен явно и днес. Обаче нашите европейци на власт веднага ще кажат: "Стига с тези комунистически щуротии!". А ние ще продължим да си мислим, че глобализмът е онова, което те кара за хлопнеш вратите на родния дом и да не помислиш да се върнеш в него никога...

Милион българи нямат пари за почивка

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

БСП отново предлага 9% ДДС на лекарствата

автор:Юлия Кулинска

visibility 136

/ брой: 147

ИТН ще представи проекта за кабинет

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 147

Хасковлии пак протестират заради водата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 147

До две години бензинът ще стигне 3,20 лв., а дизелът - 3,40 лв.

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 147

Бюджетът губи пари от дела срещу КЕВР

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 147

Разкриха пореден картел при санирането

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 147

Проблеми с новите екостикери

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 147

Заради новия щам Китай затваря градове

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

Буяр Османи: Илинден е важен и за България

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 147

Синът на Кадафи се връща в политиката

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 147

Струва ли си?

автор:Ина Михайлова

visibility 459

/ брой: 147

Авторитарен модел на управление властва в София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 147

ГЕРБ - заядливо и нечестно за миграцията

автор:Мирослав Попов

visibility 171

/ брой: 147

Вълната

автор:Аида Паникян

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ