08 Юли 2020сряда14:59 ч.

На този огън стопли се, но не изгаряй

Виното, бирата и "зеленият дявол", абсентът - три легендарни питиета, без които не може да мине нито един празник

/ брой: 6

автор:Иван Беловски

visibility 8304

Старият завет разказва как Ной засадил лози и по-късно от гроздето направил вино. Що се отнася до произхода на виното, никой не би могъл да се произнесе с абсолютна точност. Знае се обаче със сигурност, че тази древна напитка се е разпространила сравнително бързо сред представителите на първите средиземноморски цивилизации, които според легендите дори потърсили съдействие от боговете за популяризиране на питието. Прочут е древногръцкият бог Дионисий (намерил по-късно своя латински двойник в лицето на Бакхус), който според митологията често се разхождал из Гърция, Тракия, Азия, стигайки чак до далечна Индия, с благородната цел да разпространява отглеждането на лози.
И до днес за големите любители на виното се казва, че са се отдали на "култа към Бакхус". Но съвременните "поклонници на чашката" изглеждат твърде скромни, сравнени със своите древни предшественици от вековете. Трябва да се спомене, че празниците, които древните устройвали за прослава на бога на виното, били толкова разюздани, че за няколко дни превръщали огромни маси народ в тълпи от пияници. Законодателите дори постановили, че трябва да се смята за престъпление пиенето на вино, неразредено с вода. Векове по-късно немалко кръчмари само биха поздравили с голям ентусиазъм такъв закон, възползвайки се всекидневно от него.
В някои държави употребата на алкохол фигурира като смекчаващо вината обстоятелство. На точно противоположното мнение бил Питак от Митилена, един от Седемте мъдреци. Той наредил за престъпления, извършени в пияно състояние, да се присъжда двойно по-голямо наказание. А Аристотел, Платон и Плутарх му давали пълно право.
Египтяните и спартанците налагали ограничения на количеството вино, което можело да бъде изпито при определени празненства. Спартанците веднъж в годината оставяли робите да се напият жестоко, с цел да покажат на децата си до какво падение може да доведе човека пиенето на вино.
Известно е, че римляните дали на своите цензори властта да изключват от Сената пийналите сенатори и да им отнемат конете. Картагенците пък забранили употребата на всякакъв вид спиртни напитки на войниците, чиновниците и учителите.
Митичният тракийски цар Ликург унищожил всички засадени лозя. Ликург намерил верен последовател на идеите си в лицето на нашия хан Крум Страшни, който също изкоренил лозята по българските земи.
И Мохамед забранил на последователите си употребата на алкохолни напитки, като ислямските законодатели предвиждали нарушителите да плащат за прегрешенията си с 18 удара с тояга по петите.
По времето на крал Едуард англосаксонците били длъжни да си направят лична мярка колко вино могат да изпият, без да се напият. Карл Велики пък въвел забраната както за съдиите, така и за защитниците, да пият вино в дните, когато имало съдебен процес. Когато те започнали да се оплакват, императорът им забранил и да се хранят! Неслучайно една немска пословица гласи: "Виното е огън в чашата - стопли се, но не позволявай да те изгори!"
Ако виното е оставило дълбока следа в средиземноморската митология, бирата е оставила такава следа в митологията на северните народи.
Сравнят ли се бирата и виното, то първата съдържа мастни вещества, които затрудняват стомаха и главно черния дроб, но пък бирата има изявено диуретично действие, докато определени сортове вина действат като антиоксиданти и влияят подмладяващо на клетъчно ниво. Може би на физиологическо равнище ефектите от двете питиета се компенсират, но важното е да не се прекалява нито с едното, нито с другото.
Много хора погрешно мислят, че Германия е родината на бирата. Трябва да се отбележи, че тази напитка се е появила в много по-далечни страни и в много по-стари времена. Преди хилядолетия индийците и персийците са имали някакво подобно питие, но бирата, такава, каквато е позната днес, е от египетски произход. Синовете на Нил твърдели, че тя е откритие на бог Озирис. Без съмнение древните египтяни са изпивали немалки количества, след като един папирус от ХV век пр.Хр., озаглавен "Съветите на Ани", предупреждава: "Недей да се правиш сам безсилен, като пиеш бира, докато думите на твоята реч започнат да излизат от устата ти, без ти да знаеш, че си ги произнесъл. Слаби, твоите крака ще откажат да те носят и никой няма да ти подаде ръка, защото приятелите ти в пиенето на бира ще скочат и ще викнат: "Навън, пияницо!"
Интересно е да се знае, че в течение на вековете производството на бира е било свързано с различни суеверия. В Германия например казвали, че бирата ставала още по-добра, ако се пеело при приготвянето й, а се разваляла, когато бушувала буря. Вярва се, че който пие бира на 1 януари, ще удължи живота си с години и ще се подмлади. Неизвестен датски поет от миналото написал: "Дръжте жените далеч от бъчвите! Ако се приближат, много малко бира ще остане за нас!"
Любопитно е да се спомене и за една доста спорна напитка от миналото, позната като "зелената фея", и чиито консуматори са били: Ван Гог, Артур Рембо, Пол Верлен, Тулуз-Лотрек, Дега, Пикасо, Оскар Уайлд, Хемингуей и други известни личности. Става дума за абсента, който представлява силен алкохолен концентрат, 70 градуса, получаван чрез дестилация на спиртна настойка от билките пелин, анасон, кориандър, див копър, блатен аир, хвойна, мащерка и др. За създател на абсента се смята френският лекар д-р Пиер Ординер, който бил швейцарски поданик и през далечната 1792 г. произвел първите дози абсент, но като лекарство. През 1797 г. Анри Перно построил фабрика за това питие в Швейцария, а след време пренасочил производството му във Франция. По време на колониалните войни в Африка френската армия го въвела във войнишките порциони като средство против треска и за дезинфекция на питейната вода.
През 1905 г. някакъв швейцарец след прекалена употреба на тази напитка заклал цялата си фамилия. След този трагичен инцидент започнала мощна пропаганда срещу "зеления дявол", другото старо име на абсента. Говорело се, че редовната консумация на това питие води до лудост, поради което било забранено първо в Швейцария през 1908 г., след това - в Холандия през 1909-а и във Франция през 1915-а.
Редно е да се спомене, че първото медицинско наименование на болестта алкохолизъм е било абсентизъм. Оскар Уайлд споменава: "Много повече харесвам представата за абсента, отколкото него самия."


Избата - любимото жилище на виното, където то зрее и хубавее

Реколта 1980, 1981 и 1982 г.


Метаморфози
 

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ