30 Октомври 2020петък19:44 ч.

Апетитният терен на ул. "Пимен Зографски"

Акцент

На война срещу беззаконието

Кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев поведе битка срещу нерегламентираното ползване на общински имоти

/ брой: 180

автор:Деси Велева

visibility 1091

Общинските имоти в София стават все по-малко от година на година и все по-ценни. В последните две-три десетилетия те са продавани, заменяни, отстъпвани, а нови рядко се придобиват. Затова и опазването и стопанисването им е особено отговорна задача за централната администрация и районните кметове.

Малка война за съхранението на общински терени води от началото на мандата си преди година кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. През последните два месеца се виждат и резултатите от битката му. След проучвания и проверки той установява, че не един и два общински терена в границите на трите квартала от неговия район - "Дианабад", "Изгрев" и "Изток",  се използват от частни фирми, без те да имат законово основание за това. Ползвателите на имотите са се настанили от години, като или никога не са имали договори с общината, или те са изтекли отдавна и отношенията им се крепят на спорни документи. Някои от тях просто са продължили да стопанисват чуждия имот без угризения, други набързо са импровизирали как да се възползват с цел печалба и например са поставили бариера на асфалтирано парче земя и са го обявили за свое. 

Няма как да се изчислят с точност пропуснатите ползи за общината, нито колко са спечелили недобросъвестните фирми. Със сигурност става дума за стотици хиляди левове, които са отишли в грешния джоб. Общото между всички тези незаконни стопани е, че печелят за сметка на районното кметство и на жителите на "Изгрев", като са се възползвали от нормативни вратички, от безстопанствеността на предишното ръководство на района или от лични уговорки с него. Последствията от действията или бездействията на предишните кметове сега тегнат на гърба на новия.

През август д-р Георгиев издаде първата си заповед за освобождаване на терен, който се използва за търговски цели без договор. Заради липсата на съдействие от страна на нерегламентирания стопанин това трябваше да стане принудително със съдействието на органите на МВР. 

Днес теренът се ползва свободно за паркиране на автомобили на хора от района, показа проверка на ДУМА. Мястото е под моста на метрото близо до станция "Жолио Кюри" в кв. "Изток". Върху общинския имот има шест обекта - платен паркинг, автосервиз, офис на куриерска фирма, две работилници и една камера за боядисване на автомобили. Договорът с общината отдавна е изтекъл, търг за нов стопанин не е провеждан и съответно фирмата не е заплащала наем за изтеклия период. Собственикът й е ползвал имота 18 години, но само през част от тях - с договор. Сега той се обляга на споразумение за парично обезщетение, подписано с предходния кмет Цветомир Жеков. Смята, че е в правата си да използва общинската земя и иска да продължи да печели от нея. Самият Иван Ефремов, собственик на частната фирма "Джани комерс", обясни пред ДУМА, че е плащал по 800 лв. на месец на кметството като обезщетение вместо наем, като е давал под наем 30 паркоместа в общинския имот срещу 80 лв. на месец. Уловката тук е, че сумата, която се дължи като обезщетение, е по-малка от тази, която общината би поискала като наем. Ефремов защитава позицията, че ползва законно имота и затова е отказал да го напусне, а след това по съдебен ред е поискал спиране на заповедта за принудително изземване. Съдът обаче не я е уважил и е потвърдил изпълнението й. Затова в края на август общински служители са иззели имота принудително с помощта на полиция. Намерението на районната администрация е земята да се ползва безплатно от жителите на квартала. 

Подобен е случаят и с четири общински имота в кв. "Дианабад". "Стопанинът" им е транспортна фирма, която никога не е плащала наем на кметството, но за сметка на това е искала такъв за 100 паркоместа. Апетитният терен е на ул. "Пимен Зографски" и около него все още се навъртат съмнителни лица, които се опитват да откажат всеки, опитал се да остави колата си безплатно там. Затова и автомобили на паркинга почти няма, въпреки че бариерата, която ги е ограничавала досега, също я няма. Премахването й обаче не става без отпор на незаконния ползвател. Той не само първоначално отказва да напусне обекта, ами праща в деловодството на общината искане за придобиване на терените по давност. Тъй като по закон това е недопустимо, кметът Делян Георгиев е сигнализирал прокуратурата заради опита да се завземе общинска земя. Това нагло действие от страна на мнимия собственик става на фона на пълната липса на каквито и да е договорни отношения с общината. Двете страни никога не са подписвали документи, с които да уредят ползването на имота. 

В този гъсто населен столичен район, в който не само общинските имоти са ограничени, но и липсват достатъчно места за паркиране, именно обособяването на платени паркинги се оказва най-привлекателната дейност. Така неслучайно и в третия случай на заграбен общински терен той отново е използван за автомобили. Този път мястото е с по-малка площ, но пък затова има по-изкушаващо местоположение. Намира се на ъгъла на бул. "Драган Цанков" и ул. "Лъчезар Станчев", до кулите на "Литекс". Казусът тук е по-заплетен, защото става дума за земя, която е съсобственост на общината и частно лице. Теренът обаче на практика е неделим. Кметът на района е категоричен, че общината няма да отстъпи или да продаде собствеността си. В противен случай и това парче е заплашено от издигането на нов блок. Около него оградата вече е махната, този път без отпор, бариера няма и паркингът от 20 места е достъпен безплатно за жителите на квартала. Въпреки това, все още шофьорите, които искат да си оставят автомобилите, питат за цената.

С повече усилия и малко воля само в този столичен район за по-малко от два месеца бяха осигурени 150 безплатни паркоместа. "Правенето на бизнес върху общински терени може да става, но само с правила и законови рамки - договори, конкурси, наеми, такси и данъци. Навсякъде, където те липсват, ще бъда безкомпромисен", категоричен е д-р Георгиев. Той е набелязал още общински терени, които трябва да бъдат освободени, и няма да спре войната срещу беззаконието.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ