27 Май 2020сряда03:36 ч.

Актуално

Началството

/ брой: 109

автор:Йонко Бонов

visibility 1247

Нашият премиер Бойко Борисов по време на своите мисии в чужбина, с които толкова се гордее, е пословично несръчен, послушно обещаващ, нелепо сговорчив, удобно примитивен, с чувство за махленски хумор, идещ непосредствено от здравия му горнобански родов корен. В крайна сметка колоритният ни министър-председател се отличава с толкова ценни за голямата политика качества, че с тях така мачка достойнството на българския народ, че то заприличва на зелева леха, обгрижвана методично и добросъвестно от някой от валяците, които трамбоват асфалта на неговите прословути магистрали.
Верен на своя дебелашки манталитет, Борисов приема с простодушна изпълнителност например промазаните западноевропейски лидери безпрекословно като "началство". Няма спор, че в стълбицата на това единоначалие, затъкната в неговия службашки поглед, федералният канцлер Ангела Меркел е баш началството. За генерал Борисов всичко това си е повоенному просто - колкото по-мощна икономически страна оглавява даден политик, толкова по-горно началство е въпросната политическа особа според стълбицата в очите на нашия роден премиер.
В речника на международния правов ред, пък и в дипломатическата лексика, употребявана от суверенните страни, разбира се, липсва названието "началство". Тази особеност обаче не се отнася за речниковото богатство на нашия пръв служител.
Неизменно предан на своята езикова логика, Борисов посети Владимир Путин в Москва. Там се скумросва до известно време, пък току го удари направо през просото, както си знае, заплитайки се като измъчен двойкаджия на изпит, хващайки се малодушно за изрази като "по-големият брат винаги прощава...". Така срещата, от която се очакваше да има знаков, едва ли не исторически смисъл, се определи от политически наблюдатели като неловка, проведена несръчно и конфузно профанирана от българска страна.
Мъжкар си е нашият Бойко, ама за местна консумация. Навън куражът и самочувствието му конфузно дават фира. С други думи, манталитет на пораженец, който е от полза за отсрещната страна, но не и за народа ни, нито пък за суверенитета на България.     
 

 

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ