07 Юли 2020вторник21:14 ч.

Над 10 000 души са поискали безлихвени кредити като засегнати от кризата

автор:Дума

visibility 339

Към края на месец май 10 847 българи, потърпевши от коронавируса, са поискали безлихвени кредити до 4500 лв. Това съобщиха от Българската банка за развитие (ББР), която управлява гаранционната схема за предоставяне на безлихвени кредити на физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се.

От тях общо 5265 са одобрени за кредитиране, а други 2351 заявления се обработват в момента.

Общата сума на одобрените кредити е над 22 млн. лв., средна стойност на заемите е близо 4300 лева. Две трети от исканията са на заети на трудов договор, а една трета на самоосигуряващи се.

Отпускането на безлихвени кредити на потърпевши от коронавируса е една от мерките обобрени от правителството с цел преодоляване на последствията от пандемията. Общо заделената сума по тази мярка е 200 млн. лв.

Общо 9 банки имат подписани споразумения с държавната ББР по гаранционната програма.

Новите попълнения, които от 1 юни предоставят безлихвени кредити на физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се, са ДСК и ОББ.

Останалите, които работят по схемата от миналия месец, са Алианц банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.

Още три кредитни институции са заявили интерес към гаранционната програма и се очаква да се присъединят към нея.

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение.

Те имат възможността да получат безлихвен заем до 4500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1500 лева.

За кредит може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Не се изисква от кандидатите да осигуряват обезпечения,като условие за отпускането на заема.Те не дължат и такси, комисиони и неустойки по одобряването на кредита и връщането на парите.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 128

Анкара заплашва ЕС с контрамерки

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 128

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 54

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 61

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 55

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ