02 Юни 2023петък11:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

Вяра Емилова:

Над 1000 младежи в Силистра бяха лишени от "Културен чек"

автор:Дума

visibility 21

Над 1000 са младите хора в Силистренска област, които тази година трябва да навършат пълнолетие. Те са родени в далечната 2000 година, така наречения "Милениум", когато вярвахме, че промяната за България е на прага ни и тя е за добро, за повече духовност, икономика, граници, които да ни дават свобода, а не да ни ограничават. С тези думи Вяра Емилова, секретар на Националния съвет на БСП, коментира пред "Уеб Силистра" отхвърлената от ГЕРБ идея за "Културен чек".
Със законопроекта за "Културен чек", внесен от БСП, тези над 1000 младежи от Силистренска област можеха да получат от държавата ваучер на стойност 200 лева, който им дава възможност да посетят музикални спектакли, концерти, музеи, художествени галерии и театри, филмови прожекции, архитектурни, исторически, археологически, природни, етнографски и музейни резервати и комплекси, както и да закупят книги. Но казвам това в минало време, тъй като към момента това е невъзможно. С процедурни хватки ГЕРБ успяха да отхвърлят проекта и да отложат гласуването му в парламента за неопределено време.
Факт е, че дейностите, свързани с културните изяви, присъстват все по-рядко в живота на обикновените хора по обясними финансови причини. Още по-ограничени в това са младите хора в малките населени места, добавя Емилова.
От 1 до 10 лева са цените на билетите в културните институти в Силистра и региона. Статистиката показва, че въпреки това, малко са хората, които успяват месечно да посетят театър, музейна експозиция или да закупят книга. Погледнато през призмата на малка област, каквато е Силистра, "Културният чек" би бил от полза не само за осемнадесет годишните, които ще се докоснат и преживеят изкуството, а той би бил изключително добро решение и за развитието на културните институти в региона. А те са близо 15 и трудно биват издържани и подпомагани от общините и държавата.
Силистра е примерът как липсата на средства и желание от страна на управляващите може да ограничи работата на една институция, предлагаща така необходимата култура. Такъв е случаят с Драматично–кукленият театър в Силистра, който спря драматичните си представления заради липса на средства и неизпълнени финансови ангажименти от страна на общината.
Ако идеята за "Културен чек" беше срещнала разбиране, тази година културните институти на Силистренска област щяха да получат необходимата им финансова подкрепа и внимание от младите хора в областта.
Така изглежда идеята за "Културния чек", погледната от най-далечния Североизток – необходима, осъзната и също толкова далечна, не крие възмущението си социалистката.
И продължава: А Силистра има какво да предложи, защото събира историята си цели 1900 години. Хубаво би било младите да знаят и помнят Регионалния исторически музей, който е един от първите в България, Етнографския музей-представящ живота на българите близо 2 века, Художествената галерия с над 1500 произведения на изкуството на големи български художници като Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Златю Бояджиев и силистренски творци, Римската гробница от средата на IV век, Драматично-кукления театър, създаден преди 140 години, Мемориалния комплекс с национално значение “Военна Гробница 1916 г.” в Тутракан, Етнографският музей "Дунавски риболов и лодкостроене", Художествена галерия "Желю Тачев" и много други.
Вяра Емилова припомня думите на известния режисьор и сценарист Андрей Кончаловски, че "Културата определя съзнанието и културата определя съдбата на народа".

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ