17 Ноември 2019неделя14:11 ч.

Над 163 хиляди души имат усложнения от диабет

Национална програма за борба със захарната болест ще намали значително разходите, смятат експерти

/ брой: 214

автор:Аида Паникян

visibility 160

Над 163 хиляди души с диабет имат усложнения от заболяването, сочат данните на Диабетния регистър на специализираната болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев". Това бе съобщено на кръгла маса в Народното събрание на тема: "Заедно можем да победим диабета" под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазване. Все още над половината от диабетиците в България не постигат добър контрол на заболяването, което е причина за появата на усложнения - повишен риск от инфаркт, инсулт, ретинопатия, хронична бъбречна недостатъчност, ампутация на крайници и др. В България 442 хиляди души са с диабет, което е 8,3% от хората между 20 и 79 години, съобщи проф. Цветалина Танкова от "Акад. Иван Пенчев". Смята се, че поне още 200 хиляди души са с недиагностициран диабет, което налага подобряване на скрининга на предиабета. 

Национална програма за борба с диабета би намалила разходите за лечение на заболяването и на усложненията му, обясни доц. д-р Пламен Попиванов от Александровска болница. Той представи 5 и 10 годишните резултати от прилагането на подобна програма в Израел, където разходите за лечение намалели с 60%. Той припомни и разкриването на центрове за обучение на диабетици в България през 1995 г., в резултат на което за 5 години острите усложнения намалели на половина, а болничният престой на диабетици намалял от 20 на 4-5 дни. От огромно значение е проследяването и лечението на диабет тип 2 да се поеме от ендокринолозите и те да обучат пациентите да контролират болестта си, а усилията на семейните лекари да бъдат насочени в своевременното диагностициране на болестта, смята д-р Наталия Темелкова. 

Неврологът акад. Лъчезар Трайков бе категоричен, че ще подкрепи разработването на противодиабетна програма. Такъв документ е крайно необходим смята ендокринологът доц. д-р Катя Тодорова, тъй като всяка четвърта бременна у нас е в риск от развитие на гестационен диабет, което е предпоставка за развитие на диабет и у детето, и у майката.

Обществените средства, които у нас се харчат за лечение на диабет и усложненията са около 550 млн. лв. по данни на Международната диабетна федерация, като по 20% от тях са за извънболнично проследяване и за лекарства, а останалите 60% са за болнично лечение на усложненията, съобщи Доц. Зорница Миткова от МУ в София. Въвеждането на най-новите терапии, които намаляват риска от усложнения, само за 3 години са спестили на касата 20 млн. лв.

Цените на храните тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 34

Румен Гечев: Бюджет 2020 е като „дал Кольо, взел Кольо“

автор:Дума

visibility 36

Пациенти на хемодиализа с подписка до НЗОК

автор:Дума

visibility 65

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 220

Парламентарни избори в Беларус

автор:Дума

visibility 1

Каталуния ще е в "тотална блокада"

автор:Дума

visibility 743

Хиляди чехи поискаха оставката на Андрей Бабиш

автор:Дума

visibility 876

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 491

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 421

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 743

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 360

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ