28 Септември 2020понеделник08:19 ч.

На бул. "Цар Борис" III, между "Павлово" и "Овча купел", ограждението е разрушено навярно вследствие на катастрофа, но повече от три седмици община "Витоша" не предприема никакви действия за възстановяването му

Над 250 жалби са получени в парламента

Увеличават се предложенията и сигналите от инициативни комитети или групи от граждани

/ брой: 151

автор:Аида Паникян

visibility 48

Само за 6 месеца в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите са постъпили над 250 жалби, сигнали и предложения от граждани, научи ДУМА от председателя й Георги Гьоков. Преобладаващи са жалбите срещу съдебната система. Голяма част от тях са свързани с дейността на частните съдебни изпълнители - действия при образуването и воденето на изпълнителни дела, оплаквания за налагане на запори на пенсии или обезщетения и неправомерно извършвани изпълнителни действия и др. Често жалбоподатели настояват за намеса в изпълнителните производства, като молят за спиране или прекратяване на изпълнителните действия срещу тях, коментира Гьоков. Значителен е броят на жалбите и сигналите за нарушени потребителски права - оплаквания от доставчици на телекомуникационни услуги, ВиК (начислени завишени сметки), топлофикация и дялово разпределение и пр. През последната сесия на 44-то Народно събрание мнозина са потърсили съдействие от Комисията по жалбите на гражданите и заради нарушените им трудови права, ниски пенсии, а голяма част от хората с увреждания са се жалвали от липсата на възможност за ползване на услугата личен асистент. Поставени са и проблеми, свързани с правото на здравословна и благоприятна околна среда - безстопанствени животни, неспазване на санитарно-хигиенните условия за отглеждане на животни в населено място и др. Гьоков отбеляза и тенденцията на нарастване на предложения и сигнали, подадени от инициативни комитети или групи от граждани, чиито искания са обединени в петиции и подписки. Като пример той посочи Националната гражданска инициатива "Национално единение за семейството и децата", Националната гражданска инициатива "За създаване на Държавен инвестиционен фонд Северозапад в Бюджет 2020", "Заедно да спрем войната по пътищата", всички подкрепени с подписка.  

На последното си заседание в присъствието на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева комисията разгледа Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" и реши единодушно МЗ да вземе предвид направените в гражданската инициатива предложения, като създаде условия за прозрачност и граждански контрол върху процеса по изграждане на Националната детска болница.

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ