19 Май 2021сряда05:21 ч.

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

Туристическият бранш иска да бъдат разрешени автобусните екскурзии в страната

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 727

През февруари работещите хотели са били с 11,1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

С 40,4% по-малко са нощувките в тях през февруари в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голям спад - 47,6%, има в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Обичайно в тях отсядат чуждестранните туристи, чийто брой заради пандемията тази зима рязка спадна - със 75,2% за месеца. В тези хотели са осъществени 77,2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42,1% на българи.

В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 15% от нощувките на чужди граждани и 29,6% на българи, докато в останалите места за настаняване с 1 и 2 звезди те са съответно 7,8 и 28,3%. Броят на пренощувалите намалява с 38,4% в сравнение със същия месец на 2020 г. Намаление е отчетено и при пренощувалите българи - с 20,8%. Приходите от нощувки достигат 35,2 млн. лв. или с 42,1% по-малко в сравнение с февруари 2020 г. Регистриран е срив на приходите от чужди граждани с 69,5%, а приходите от български граждани намаляват с 13,6%.

Организираните автобусни екскурзии в страната и в чужбина за Великден и майските празници ще бъдат анулирани, предупреди Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма". Причината е в продължаването на забраната в излязлата миналата седмица нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, посочва тя. Държавата планира поетапното отваряне на ресторанти, молове, барове и дори дискотеки. Автобусните линии в страната също си вървят и возят по 40-50 човека. Но ако туроператорите возим туристи, е проблем за здравните власти, в което няма логика, коментира Илиева. Според нея може да се отпуснат мерките за вътрешния туризъм, за да могат туроператорите да работят поне в страната.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ