04 Юли 2020събота00:11 ч.

Над 500 000 търговски обекта трябва да си търсят доставчик на ток

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 371

506 хил. търговски обекта, собственост на над 300 хил. фирми, ще са длъжни да си купуват ток през борсата от есента. Това е броят на небитовите потребители, по данни на енергийния регулатор, които до края на 2019 г. са се снабдявали с електроенергия по регулирани цени, също както домакинствата. От 1 октомври обаче всички те ще бъдат задължени да излязат на свободния пазар. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които бяха одобрени на първо четене от парламента. 

Още на заседането на парламентарната енергийна комисия електроразпределителните дружества поискаха при планираното от 1 октомври 2020 г. изваждане на свободния пазар на небитовите потребители да има общи условия на договорите с доставчиците на електроенергия, а не индивидуални, защото това ще забави процеса по сегашната първа стъпка към либерализацията. Корекциите в закона бяха внесени миналия петък от председателя на енергийната комисия Валентин Николов и група депутати. С тях бе променена концепцията за принудително и безвъзвратно извеждане на пазара на около 59 хил. битови и стопански потребители според инсталираната мощност на обектите им и се тръгна към по-ударния вариант с пращането на всички фирми на свободния пазар. Николов обясни на заседанието, че това е решено заради сегашните ниски цени на електроенергията на борсата, но стана ясно, че по-скоро е заради условието на Европейската комисия страната, която последна в ЕС не е освободила пазара си на ток напълно, да стори най-сетне това, ако иска да бъде спасена държавната ТЕЦ "Марица Изток 2".

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ