28 Октомври 2021четвъртък04:51 ч.

Сред основните слабости на администрацията ИПИ посочва порочните обществени поръчки

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

Всеки втори лев, похарчен от държавата, отивал на вятъра, показва изследване на ИПИ

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 108

За 23 години работа на държавната администрация (от 1998 до 2020 г.) е прахосан публичен ресурс на стойност 82 млрд. лв. Това показва изследването "Успехите и провалите на българските правителства 1998-2020", което анализира работата на централната администрация чрез одитните доклади на Сметната палата. Настоящото издание, изготвяно от Института за пазарна икономика (ИПИ), е седмо поред и вече обхваща всички публикувани доклади за дейността на централната администрация до 30 юни 2021 г., които вече са общо 1035. Те обхващат 23 години от работата на администрацията и включват разходи за близо 156 млрд. лв. публични средства.
На базата на поставените оценки от одитните доклади и предварително избрани критерии, ИПИ квалифицира работата на администрацията като "успех" или "провал". Дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да се причислят към една от двете групи, са определени като "некласифицирани". Цялостната картина за работата на администрацията от всички 1035 одитни доклада показва 438 случая на "провал", възлизащи на 82,6 млрд. лв. Случаите на "успех" са 257 и възлизат на 35,3 млрд. лв. 340 са "некласифицираните" случая и възлизат на 37,8 млрд. лв.
Близо половината от одитираните разходи, извършени от централната администрация в периода 1998-2020 г., могат да се определят като "провал". Около 1/4 от останалите средства са похарчени по-скоро успешно, а останалите 1/4 не могат да бъдат причислени към нито едната от двете категории. Големият брой на "провалите" показва нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците, пише в анализа на ИПИ. В близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин и работи неефективно.
Основните слабости на администрацията не се променят значително през годините. В някои случаи "провалът" на администрацията е вследствие на недостатъчен административен капацитет, липса на средства и външни фактори. Много са и случаите обаче, в които се констатира незаинтересованост към управлението на публичния ресурс или умишлени злоупотреби. Основните проявления на провала са размиването на отговорностите при различни нива на изпълнение, порочните обществени поръчки, лошото управление на имуществото, липсата на ясни цели и индикатори, показващи постигането на резултати и неикономичното харчене.
Направеният преглед подсказва и какви ще са резултатите от действията на администрацията за справяне на последствията от КОВИД-епидемията. Спешността, неизвестността и необходимостта от несвойствени дейности единствено ще увеличат неефективността на и без това недобре работещата администрация, смятат от АПИ. Към началото на 2021 г. плановете на правителството са да похарчи над 3 млрд. лв. за справяне с пандемията. И докато част от средствата автоматично се разпределят по конкретни пера (добавки към пенсиите, увеличение на размера на минималната пенсия, намаляване на ставката на ДДС за определени стоки и др. подобни) и не изискват оценка, то за голяма част от мерките се изисква административен капацитет и мобилизация. Можем с голяма степен на сигурност да предположим, че проблемите са се засилили и част от похарчените КОВИД-средства страдат от пороците на лошото управление, пише в доклада.

 

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ