23 Януари 2022неделя23:12 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Надежда с питанка

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 217

Юри Михалков


Ако РС Македония тръгне по българското трасе на Коридор 8, дали най-после ще стигне до историческата истина за себе си и България, съответно и до влизане в ЕС? Това е надеждата, която изплува от проведеното на 10 януари заседание на КСНС при президента и изявлението на държавния ни глава след него.

Заседанието е липсващото до момента благонамерено подаване на топката за преодоляване на скопската твърдоглавост, за да може да потръгне евроинтеграцията на съседите. 

Ясно е, че досегашният 4-годишен подход след подписването на двустранния договор не даде резултат. Сърцевината на този подход бяха справедливите ни искания срещу историческите фалшификации на Скопие, срещу потъпкването на правата на лицата с българско съзнание в РСМ, както и срещу омразата и враждата там спрямо страната ни. Ясно е също, че България даде тон за такъв подход и не е нейна вината за безизходицата, в която изпадна РСМ.

Като древна и зряла държава страната ни опитва нов подход. В хода на диалога искаме да навлезем в нови сфери, ще развиваме бизнес контактите, ще ускорим изграждането на Коридор 8 в неговата цялост с автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност. Ще черпим и от гръцкия опит, който след 30 години накара накрая Скопие да отстъпи за историята, след като видя икономическите облаги от реалното сътрудничество.

Прави обаче впечатление, че в изявлението си след заседанието президентът Радев не изрече думата "история". Да, от изявлението му стана ясно, че страната ни няма да отстъпи от досегашните си позиции и се надяваме това да важи и за историята. Но хората у нас винаги са нащрек. Дали ако почувстват икономически облаги от добросъседството, в Скопие ще се откажат от "македонската принадлежност" на Светите братя, на Климент Охридски или Самуил? И ще приемат историческата истина и нашата категорична готовност да уважаваме идентичността им, формирана след 1944 г.  

Остава и едно съмнение дали у наши политици няма да надделее мнението, че бизнесът и евроинтеграцията са по-важни от кражбата на българската история от страна на РСМ? И от един нов Ньой. Да не се окаже, че самите ние поставяме клопки срещу себе си с новия подход и с Коридор 8?

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ