01 Декември 2021сряда03:05 ч.

Надежда за промяна

/ брой: 228

автор:Аида Паникян

visibility 1378

При преговорите за коалиционно споразумение дългогодишната идея на левицата държавните и общинските болници да не са с търговски статут бе приета. Обнадеждаващо начало, че промяна може да има, а на пациента да не се гледа като на крачещ портфейл. Или поне на здравноосигурения, който  съвестно си плаща осигуровките и срещу нещо предплатено очаква качествена услуга, без това да принуждава лекаря да влиза във финансови "магии", за да си върши работата.

Какво ще последва от първото стискане на ръце на политиците е трудно да се предвиди. Неминуемо реалността ще постави много препъникамъни пред осъществяващите добрата идея. Дано бъдещото правителство намери най-добрия път. Защото лечебното заведение не е фабрика, за да му се плаща за брой преминали пациенти. Лекарят не е многомашинник, за да му се плаща за брой прегледани или оперирани хора. Болницата не е бакалия, за да формира печалба. Болничните легла не са кревати - в това понятие са включени лекари, сестри, санитари, оборудване, медицинска апаратура и пр. с 24-часов режим на работа, 7 дни в седмицата. Ток, вода, парно искат пари, а те идват от клиничните пътеки. И първоначално идеята бе с парите от тези пътеки да се плащат споменатите разходи, а не медицинската дейност. В същото време принципалът - държава и/или общини, може да подпомага собствеността си - болниците, само с пари за апаратура и ремонти.

Пороците на сегашната система на здравеопазване са ясни. Въпросът е до каква степен ще бъде постигната оптимална комбинация от преимуществата ѝ. С човешкото здраве и живот не се търгува. Но е факт, че и профилактиката, и лечението в крайна сметка не са безплатни. 

Как да се върне доверието в медиците? Как те да си върнат уважението на хората? Как да повярват, че някой афектиран пациент няма да ги "дари" с юмрук? Как младите лекари и зъболекари, сестри, акушерки да повярват в държавата си и в малкия си град, за да служат на съгражданите си, които с данъците си са платили обучението им?

Въпроси, които от 30 години чакат отговори. Дано най-сетне да е отворен пътят към тях.

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ