10 Август 2020понеделник19:13 ч.

Иван Цонков, музикант и мениджър:

Надявам се да стана елитен музикант

Мисля да посветя всичките си сили на професионалното ми израстване - споделя младият перкусионист от Народния оркестър на БНР

/ брой: 291

автор:Георги Аргиров

visibility 2210

Иван ЦОНКОВ е студент в Националната музикална акедимия "Проф. Панчо Владигеров", магистърска програма. Бакалавърската си степен е завършил също в aкадемията с пълно отличие. Син е на народната певица и солистка в ансамбъл "Пирин" Стойка Германова. От април тази година след конкурс Ив. Цонков е избран за музикант към Народния оркестър на Българското национално радио. За реализацията на младия музикант е разговорът ни с него.

Цитат:
Организирах няколко концерта на ансамбъл "Пирин", донесохме задоволяващи приходи на община Благоевград - споделя синът на певицата Стойка Германова

- Иване, как стана част от Народния оркестър към БНР?
- Явих се на конкурс, одобриха ме и вече седми месец съм в Народния оркестър към БНР. В комисията личаха имената на маестро Емил Табаков - диригент на Симфоничния оркестър към БНР, на Димитър Христов, Иван Киришев - тогавашния продуцент на състава, и художествения съвет към Оркестъра. Най-интересното бе, че от първия ми работен ден в БНР трябваше да се подготвям за изява. След пет дни започваше националното ни турне, което бе посветено на 60-годишнината на оркестъра. С това турне обиколихме всички по-големи градове в България. Имах 3 дни, за да се запозная с част репертоара на орестъра. Първият концерт бе в новото звукозаписно студио на Радио Благоевград. Много се вълнувах и все още ми е приятно да си спомня, че първата ми изява беше именно там. Затова съм изключително благодарен на колегите, които ми помогнаха в онзи момент.
- А как се работи с Димитър Христов?
- Много добре. Той държи изключително много на професионализма. Мога да кажа, че в оркестъра се работи на изключително високо професионално равнище и има добра атмосфера по време на репетициите.
- Как виждаш оттук нататък твоята кариера?
- Като част от Оркестъра за народна музика към Българското национално радио. Тук се надявам да се утвърдя като елитен музикант, защото сега съм далеч от това определение. Както казва Чарли Чаплин - един човешки живот не стига, за да се наречеш пълен професионалист.
- Това професионално изграждане не предвижда ли някаква самостоятелна кариера? Ето Калин Вельов и Лили Йончева, които са с твоето или подобно на твоето образование, градят самостоятелна кариера.
- Едва ли. Проекти извън оркестъра сигурно ще имам, но самостоятелна кариера, поне засега не мисля, че ще правя. Имам една сентенция, която се стремя да следвам: "Един професионалист става завършен професионалист, когато има зад гърба си мощна организация". Лили Йончева и Калин Вельов са минали през "Шоуто на Слави". Те навлязоха в общественото пространство не със своите умения, които са безспорни, а като част от Шоуто. Според мен по-правилният път е да бъдеш част от една институция, а не да се изявяваш като солов играч. Аз минах през конкурс, за да стана част от радиооркестъра. Ръководството е преценило, че мога да бъда музикант в него и аз ще посветя всичките си сили на професионалното си развитие. 
- А това не е ли трамплин за самостоятелна кариера?
- Бих ти отговорил така: Ако един футболист играе в "Б" група, едва може да си уреди трансфер в чужбина, но ако е част от българските грандове и националния отбор, шансовете му да играе зад граница са много по-големи.
- Явно си футболен запалянко.
- Да, баща ми е бил футболист навремето. Но не е имал щастието да направи голяма кариера. Може би от него съм наследил страстта си към футбола. Като дете и аз се захласвах по топката, но сега не играя футбол.
- Навремето искаше да помагаш по някакъв начин на ансамбъл "Пирин".
- Опитах се да менажирам концерт-спектакъла "Старо имане" на ансамбъл "Пирин". Ако това е помощ, значи съм помогнал.
- Можеш ли да разкажеш по-подборно за това.
- Създадох фирма, с която искам да развия маркетингова дейност в сферата на музикалния шоубизнес. През сезона 2010/2011 година исках да организирам някои концертни прояви на ансамбъл "Пирин". Започнах да се занимавам с маркетинговата дейност около тогавашния нов спектакъл "Старо имане", но по една или друга причина не успях да довърша работещата си стратегия по начина, по който я бях намислил. За краткото време, през което се занимавах с проекта "Старо имане", партньорството между ансамбъл "Пирин" и "Сеньо Артист" даде първите си плодове - няколко концерта в страната, благодарение на което успяхме да внесем задоволяащи приходи в икономиката на община Благоевград. Това е.
- Някой би се запитал дали не се надценяваш?
- Всеки има глава на раменете си и може да прецени какво съм постигнал. Когато човек навърши 18 години, се води за пълнолетен и може да прави каквото реши, като си носи отговорност за последствията.
- Сега продължаваш ли дейността на фирмата си?
- Да, въпреки че не ми остава много време. Ангажиментите ми в оркестъра на радиото са много задължаващи.
- Коя е следващата ти стъпка в бизнеса?
- Да не прозвучи като изхвърляне, но ще се опитам да доведа Младежкия джаз оркестър на ЕС в България. Е, не сам, и други хора ще ми помогнат, но твърдо съм решен да осъществя тази моя идея.
- Доста интересно. А какво представлява този Младежки джаз оркестър на ЕС?
- Една нова инициатива на Европейския съюз. Всяка държава членка на ЕС предлага за една година като член на оркестъра изявен музикант от съответната страна. Организира се дълъг подборен конкурс, защото държавите са доста, а местата само 18. Този оркестър изнася концерти в ЕС и извън него. Имах удоволствието през 2011/2012 г. да бъда част от оркестъра. Всяка година нова страна става домакин, нов диригент и нови музиканти се включват в него. Надявам се, че през следващата година Младежкият джаз оркестър на ЕС да посети и България.
- Успех!
 

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 513

Затварят хотели в Албена заради малкото туристи

автор:Дума

visibility 197

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 151

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 337

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 549

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 722

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ