11 Август 2020вторник22:25 ч.

Актуално

Награда за "вярна служба"

Колкото повече скандали в НАП, толкова по-висока заплата за шефката Галя Димитрова

/ брой: 25

автор:Ина Михайлова

visibility 2640

Правителството Му взе тежко, но добре обмислено решение. Да увеличи заплатата на шефката на Националната агенция за приходите Галя Димитрова на 5500 лева (основно възнаграждение). Решението е толкова тежко и толкова добре обмислено, колкото тежко и добре обмислено бе решението на самата Димитрова да не прекрати отпуска си, когато изтекоха данните на повече от 5 милиона българи от НАП. "При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията", пише в мотивите на Министерския съвет за повишението на месечното възнаграждение на Димитрова.

Това може да се случи само на тази територия, при този Владетел, по предложение на любимия Му министър Влади Горанов. Безподобна наглост! Недосегаеми! Има защо да се чувстват така!

А дали новата заплата на Димитрова не е награда? За "вярна служба"? За замазване на безхаберието, некомпетентността и немарливостта на калинките във властта?

Какво, впрочем, стана с глобата, наложена на НАП, за изтичането на лични данни? 5,1 милиона лева! Наши пари, а не на Управителя на територията или на Димитрова. Горанов каза, че НАП имала пари и щяла да си плати. Колко му е? Да не би да става въпрос за неговите пари, я? Онези, спестени от апартамента с кръстника. Не! Те само гледат как да вземат тежки и добре обмислени решения за увеличаване на натрупаното.

Пое ли изобщо НАП отговорност за изтичането на данните на 5 милиона българи? Не. Историята приключи с оставките на двама началници на информационни отдели. И с повишена заплата за Галя Димитрова.

Как приключи работата на специално създадената в парламента Временна комисия за проверка на източването на данните от приходната администрация? С проформа доклад. Парламентът не търси виновни, както казва шефът на комисията Красимир Ципов. Шефът на набедената за виновна за скандала с изтичането на данни "ТАД Груп" е за постоянно в ареста. И няма да излезе оттам, както стана ясно, защото е интелигентен, може да работи с компютър, има умения и следователно - потенциално е възможно да извърши хакерско престъпление.

Що се отнася до "водещия принос" на Галя Димитрова и подопечната й НАП за перманентното скандално състояние в държавата, няма как да пропуснем "валсуването" с наредбата за касовите апарати. Тепърва в МФ и в НАП ще берат тези плодове.

Впрочем, Владислав Горанов или Галя Димитрова дали ще споделят какъв е приносът на Националната агенция за приходите за пропуснатите несъбрани данъци и такси от "олигарсите" в ареста (по думите на Горанов)? Някакви нередности, които да е уловила приходната агенция, около Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, Божков? Шшшт...

А нещо за милиардите дългове, чието събиране НАП отписа? Да не се окаже, че там е заровено кучето за осъвременяването на пенсиите, а не при 500-те милиона на Божков? Това най-добре го знае главният прокурор Иван Гешев.

Само в НАП знаят каква е "печалбата" и от утвърдилия се по времето на Димитрова доброволен метод за борба с данъчните нарушители. Вместо ревизии, при които да се начисляват лихви, данъчните пишат писма на фирмите да подават коригиращи декларации. Така хем не се трупат негативи под формата на несъбрани вземания, хем има приходи. Е, за 2017-а в хазната са постъпили... 1 милион лева. Но и това е нещо. 

В такава държава живеем.

Колкото растат скандалите около НАП, с толкова се вдига заплатата на шефката й. Пет милиона хора с изтекли данни, 500 милиона неплатени данъци от Божков, 5500 заплата за Димитрова. А като се развихри Гешев? Все пак Божков е само загрявката.

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 23

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ