21 Септември 2023четвъртък18:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

Правна неяснота дали нератифициралите я като България страни ще бъдат задължени да спазват документа

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 603

Съветът на ЕС е взел решение за присъединяването на Евросъюза към Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие (по-позната като Истанбулската конвенция). Решението в Съвета на ЕС е прието с квалифицирано мнозинство на страните членки - според правилата най-малко 15 от 27, които общо представляват поне 65% от населението в ЕС.

„Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция е силен знак за нашия ангажимент да сложим край на насилието срещу жени и домашното насилие“, информира шведското председателство на Съюза.

Конвенцията на теория се бори срещу насилието над жени и утвърждава равенството на половете, но според критиците въвежда размити понятия като "социален джендър", влиза в разрез с традиционните ценности и засилва влиянието на НПО над правителствата.  

Истанбулската конвенция влезе в сила през април 2014 г. и беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 година. Документът е подписан от всички държави в ЕС,но е ратифициран от 21 от тях без България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия.  

Не е напълно ясно дали държавите, които не са ратифицирали конвенцията, ще бъдат длъжни да я прилагат след приемането на решение на равнище ЕС. Но според чл. 216, ал. 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз споразуменията, сключени от Съюза, са задължителни за неговите институции и държави членки“. Същевременно  присъединяването на ЕС към документа не освобождава страните-членки да я ратифицират сами.

Същевременно Съветът на ЕС и Европейският парламент са в процес на приемане на отделно европейско законодателство за борба с насилието срещу жени и домашното насилие. Предвижда се в ЕС да бъдат обявени за престъпление споделянето и на интимни изображения без съгласие, гениталното осакатяване на жени и тормозът онлайн, се допълва в съобщението на Съвета на ЕС.

Фирмите с високи печалби с публично оповестени данъци

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 183

Дават право на кмета да глобява за боклук на улицата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 183

АЕЦ "Козлодуй" може да остане на руско гориво

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 183

Очакват нов скок на лихвите

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 183

ЕС "замръзва" до 2030 г.

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 183

Хърватия сложи таван на цените на 30 храни

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 183

Масова стачка на гръцките синдикати

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 183

Еднодневна военна операция на Баку в Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 183

По презумпция

автор:Деси Велева

visibility 216

/ брой: 183

Треньорите за боклука

автор:Марин Милашки

visibility 219

/ брой: 183

Неолиберални политици срещу богатите хора?!

автор:Искра Баева

visibility 217

/ брой: 183

Акад. Ангел Балевски - учен, енциклопедист и патриот

visibility 223

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ