13 Юни 2024четвъртък23:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Намаляват професионалните гимназии

БСП призова държавата да мотивира бизнеса да наема на работа младежи след дуалното обучение

/ брой: 12

автор:Юлия Кулинска

visibility 2198

Намаляват професионалните гимназии, заяви депутатът от "БСП за България" проф. Анелия Клисарова по време на изслушването в НС на образователния министър Красимир Вълчев за политиката на МОН за подобряване на връзката между образованието и пазара на труда. Тя цитира данни на НСИ, според които през учебната 2010/2011 г. професионалните гимназии са били 422 със 160 хил. ученици, а сега са останали 359 със 142 хил. ученици. Според Клисарова това не може да бъде отдадено само на демографската криза, тъй като в общообразователните училища децата са намалели с 4%, а в професионалните - с 10%. Тя обясни, че 130 хил. ученици има в професионалното образование, но от тях само 3,8 хил. са в дуалната система. По думите й, това се случва, защото от всички фирми само 170 са работодателите, които са приели да има дуална система. 

Бившият образователен министър подчерта, че за 2017 г. 59,1% от завършилите професионални училища са се реализирали на пазара на труда, докато за ЕС данните са за 76,6%. Тя призова правителството да насърчава бизнеса не само да участва в програмите за обучение, но да приема на работа младежи след професионалното им обучение. Клисарова посочи практики в ЕС, където за фирмите се приспадат разходите за обучение на кадрите им, преди облагането с данъци. "Това ще мотивира бизнеса да инвестира в образование и ще спомогне завършилите веднага да се реализират на пазара на труда. Чакаме отдавна обещания нов Закон за професионалното образование, както и Стратегия за учене през целия живот, но не само на хартия. Професионалните училища трябва да бъдат ориентирани не само регионално, но да има и на национално ниво, за да не се стесняват обсегът и възможностите на добрите професионални гимназии само до регионалните потребности, подчерта Клисарова.  

Професионалното образование пряко свързва младите хора с пазара на труда, подчерта депутатът от БСП Донка Симеонова. Тя обясни, че в Националната стратегия за развитието на професионалното образование в България 2015-2020 г. не се отчита спадът на интереса към него. Според Симеонова причините за това са демографската криза, ранното отпадане от училище, застаряващият състав на учителите. "Има високи регионални неравенства в достъпа до качествено професионално образование. За 2016 г. в Благоевград и Пазарджик има 16 професионални училища, а във Видин - 4, в Силистра - 5", цитира данни на НСИ Симеонова. Според нея регионалната структура на професионалното образование следва тази на бизнеса и се получава порочен кръг. 

Има спад на интереса към професионалното образование, призна министър Вълчев. Проучване преди три години показало, че голяма част от децата не виждат пълноценна житейска трудова реализация само с професионално образование. "В редица фирми обаче позициите, които изискват професионални умения, са с по-високи заплати, отколкото на служителите висшисти. Това е заради простия пазарен механизъм на търсенето и предлагането", коментира Вълчев. Той посочи, че предизвикателство пред образователната политика е да се преодолеят културни пречки да се включат повече деца в професионалното образование, но не обясни как ще стане това.

Собственици на празни жилища ще плащат такса водомер

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 110

Ограничават броя на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 110

40 лв. за нощувка в къмпинг

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 110

"Булгаргаз" не успя да продаде газов капацитет

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 110

Крайнодесни и леви бойкотираха Зеленски

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 110

Германия е близо до задължителната казарма

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 110

В Испания влезе в сила законът за амнистията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 110

Накратко

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 110

Няма спасение

автор:Мая Йовановска

visibility 309

/ брой: 110

За децата ни

автор:Аида Паникян

visibility 299

/ брой: 110

Компрометираните "европейски идеи"*

visibility 248

/ брой: 110

Фалитът на КТБ - десет години по-късно

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ