08 Юли 2020сряда14:42 ч.

Станишев:

Намесата на Уорлик за газа е недопустима

Цветанов си изпусна нервите, обвини лидера на БСП в лъжа

/ брой: 156

автор:Ира Тодорова

visibility 1128

Коалиция за България ясно разбира, че диверсификацията е дълъг и сложен процес и неизбежно засяга важни външни интереси. В същото време изразяваме своето смущение от факта, че чужд посланик на практика иска отчет от правителството. Това заяви вчера от парламентарната трибуна председателят на КБ. Правителството трябва да знае, че всеки, който се опитва да влияе, трябва да се ангажира не само политически, но и финансово в намирането на ефективни решения, подчерта Станишев. Социалистите настояха кабинетът да има отговорно поведение в този сложен казус, чиято крайна цел е България да е развие като енергиен център. Станишев наблегна, че кабинетът е длъжен да защитава българските интереси и да не се поддава на външен натиск от когото и да било.
Както е известно, ден след посещението на руския вицепремиер Виктор Зубков в София, по време на което бяха обсъждани енергийните проекти и цената на природния газ в България, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик поиска изненадващо и недипломатично публични обяснения от икономическия министър Трайчо Трайков какво точно е договаряно.
 С бездействието си, с грешни или противоречиви действия, с липсата на политика и дори с некомпетентност правителството на ГЕРБ  компроментира АЕЦ "Белене" и прогони стратегическия инвеститор RWE, провали проекта "Бургас-Александруполис", бави заемането на позиция за "Южен поток" и изграждането на газови връзки с Гърция, Румъния, Турция, не предприема нищо за "Набуко", както и нищо не се случва с изграждането на терминал за втечнен газ, заяви Сергей Станишев.
Декларацията изнерви до крайност дошлия за парламентарен контрол Цветан Цветанов. До един момент той нервно се въртеше на стола си, после започна да ръкомаха на Цецка Цачева да накара Станишев да спре да говори. Това явно притесни Цачева, която не предприе нищо. Цветанов едва изчака края на декларацията и се метна на трибуната.
На висок, фалцетен тон Цветанов обвини Станишев и го обвини, че е казал лъжи. Силно екзалтиран, Цветанов изпусна реплики от сорта, че тройната коалиция нямала никакви енергийни стратегии и затова обвиненията към кабинета "Борисов" били несправедливи. Цветанов дори "обясни" на Станишев, че е бил в хаотична ситуация с парите за "Белене" и че те са давани от НЕК.
В лично обяснение Станишев реагира с "Когато фактите говорят, дори и ГЕРБ трябва да мълчи". Той обясни на Цветанов, че трябва да прави разлика между заем на НЕК и заем, който държавата гарантира. Лидерът на КБ посъветва вицепремиера,  когато говори, да се съобразява с фактите.

На Цачева не й бе смешно


След като в четвъртък парламентарната шефка Цецка Цачева избухваше в залпове от смях на някои констатации на депутатите, вчера лицето й посърна. Причина стана поредният призив на левицата да води заседанията по правилник. Ангел Найденов й припомни, че само час преди да започне контрола тя прочете красиви фрази за парламентаризма по повод 20-годишнината от свикването на Седмото Велико народно събрание. Забележката на Найденов бе педизвикана от "глухотата" на Цачева към невъобразимия шум, който депутатите на ГЕРБ вдигаха през цялото изказване на Сергей Станишев. Държите се като партиен представител, а не като председател на парламента, бе категоричен Найденов. Изнервена, Цачева обясни, че не е направила нищо, тъй като групата на левицата била дала тон за шума в залата.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ