10 Август 2020понеделник22:08 ч.

Росен Бъчваров

НАП не успява да събере 12% от ДДС

Приходната агенция не очаква ресторантите да свалят цените заради диференцираната ставка

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 107

Данъчните липси от ДДС като процент от максималния потенциално събираем налог у нас се равняват на около 12%. Това става ясно от одитния доклад на Сметната палата за ефективността на администрирането на приходите от този данък от НАП. Делът на несъбрания от потенциално възможния ДДС в страната през последните години намалява. За 2013 г. той е бил 16%, но през 2014 г. скача до 22%. След което започва да пада, като за 2015 г. е 20%, за 2016 г. - 12%, а за 2017 г. - 11,8%. Данните всъщност са от проучване и докладване на данъчните липси от ДДС в 28-те страни членки на ЕС. Съгласно тях България се нарежда на 17 място. Средното ниво на данъчни липси от ДДС е 10%, а с най-лоши резултати са Румъния, Испания, Италия, Литва и Словакия, където този процент надхвърля 20.

Данъкът върху добавената стойност е най-големият приходоизточник в бюджета, който осигурява над 10 млрд. лв. всяка година. Одиторите от Сметната палата обаче са констатирали, че липсва утвърдена методика, по която в НАП да правят прогнози за очакваните приходи от ДДС. А това "създава риск за проследимостта и надеждността на процеса на прогнозиране на приходите от данъка".

Въвеждането на диференцирана ставка на ДДС не винаги означава намаляване на цените, коментира пред БТВ говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров по повод влизащите в сила от днес 9 процента ДДС за ресторантьорите и книгите. На много места, където е въвеждана диференцирана ставка, в преобладаващата част от случаите крайният резултат не е намаляване на потребителската цена, а оставяне на определен буфер у търговеца. В контекста на ситуацията у нас това се счита за антикризисна мярка. Ресторантският бизнес ясно и недвусмислено каза, че 9 процента ще бъдат използвани като антикризисна мярка, като марж, който да остане у търговеца, а не нещо, което ще доведе до намаляване на потребителските цени, посочи Бъчваров. На въпрос не се ли получава ситуация, в която се дават стимули на бизнеси, които най-често са хващани в нарушения, говорителят на НАП отговори, че рисковете по отношение на ресторантите и нощните заведения са относително по-големи, отколкото в останалите браншове. Но не ме карайте да правя политически изказвания, допълни той.

От днес плащанията към НАП за София ще се извършват само по електронен и банков път, съобщи БНТ. Причината е, че банката, която работи с приходната агенция, е решила от началото на следващия месец да закрие клоновете си в офисите на НАП в столицата. Аргументът е, че заради масовото навлизане на онлайн и мобилното банкиране много граждани и фирми предпочитат тези канали, които са по-удобни и бързи. От НАП уверяват, че това не променя съществено картината за плащане на данъците и осигуровките, и напомнят, че сумите ще може да се плащат физически на ПОС терминалите в клоновете на Агенцията, както и чрез електронната услуга за плащане в портала на ведомството. Росен Бъчваров поясни, че всички електронни плащания, които НАП предоставя през портала за електронни услуги, са без никакви допълнителни такси. Също без никакви такси са и плащанията на ПОС терминал във всеки офис на НАП.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Протестиращите освободиха кръстовището пред СУ

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Защо тероризмът вирее и в Африка

автор:Елиана Иванова

visibility 13

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 10

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 13

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 342

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ