16 Юни 2021сряда11:18 ч.

Снимка БГНЕС

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 1803

Поредица от проверки и ревизии започва НАП на големи данъкоплатци и фирми, които употребяват държавен ресурс. Това обяви финансовият министър Асен Василев, който представи новият изпълнителен директор на приходната агенция Румен Спецов.

Основните задачи пред НАП и Спецов ще са да се увеличат приходите, а фокусът ще падне върху големите данъкоплатци. Ще се премахне терорът над малките данъкоплатци, обеща служебният министър.

Ще се следят и фирми, които употребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там са установени сериозни липси.

За периода от 2017 до 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, 45% не са събрани, заяви Асен Василев.

„Ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост, т.е. само 66,5% са потвърдените изцяло или частично, останалите са отхвърлени. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове'', допълни Василев.

Той обеща в следващите два месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса.

Дали ги връщат, дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми, обясни още служебният министър. По думите му всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група.

Държавата вече се оказа, че дължи пари. Сумите засега са малки, но има много дела, които са в процес. Но държавата вече има осъдителни дела, по които дължи пари на граждани, коментира още служебният министър.

Асен Василев изказа и мнение по казуса с Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, като посочи, че тя трябва да бъде отстранена в този ѝ вид.

„Трябва да се работи с колегите от бизнеса, за да стане работеща и да не налага тежест върху малкия и средния бизнес'', е мнението на Василев.

 

 

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 272

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 229

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ