07 Август 2020петък00:40 ч.

Наркополицията е недоволна от НАТО

Всяка година дрогата убива над 100 хиляди руснаци

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 3

Владимир Богданов

Директорът на ФСКН (Федералната служба на Русия за контрол над оборота на наркотици) Виктор Иванов предложи да се конфискува цялото имущество на наркодилърите. Това той обяви на пресконференция, посветена на резултатите от работата на ведомството му през 2010 г.
"Подготвяме съответен проектозакон и скоро ще го внесем за разглеждане в Държавната дума", каза Иванов.
Според него приемането на такъв закон съществено ще облекчи ликвидирането на мрежата от лидери в наркотрафика.
- Иначе често се получава, че пращаме зад решетките дребните риби, а наркобароните остават на свобода с цялото си мръсно богатство. И повод за конфискация на имуществото им може да бъде не само наказателно дело, но и невъзможността ясно да обяснят откъде са се взели всичките тези автомобили, апартаменти, вили-палати, особено ако стопанинът им се води официално безработен - каза главният наркополицай.
Оценявайки положението в света и международния риск от наркозаплаха, Виктор Иванов доста критично говори за взаимодействието на ведомството му с НАТО в битката с афганистанския наркотрафик. След влизането на войските на Северноатлантическия алианс, производството на хероин в Афганистан е нараснало 40 пъти, подчерта ръководителят на наркоконтрола.
- През ноември в Лисабон бе утвърдена стратегията на Северноатлантическия съюз. Там само два пъти се споменаваха наркотиците, при това мимоходом. Това показва, че в този толкова важен политически документ не се намери място за мерките в борбата с наркотиците. Очевидно затова ефектът от пребиваването на военния контингент на НАТО в Афганистан в този смисъл е нулев, да не кажем - отрицателен - подчерта Иванов.
По-позитивно е положението с другите ни западни партньори.
- Ние установихме взаимодействие с Европейския парламент. Наскоро бе утвърдена стратегията на Европарламента в афганистанско направление. Тя съдържа четири блока от проблеми, един от тях е посветен изцяло на наркотиците. Там бяха взети под внимание всички наши предложения - каза Иванов.
Колкото до руския антинаркотичен фронт, то тук битката с дрогата постепенно ще бележи успехи. Въпреки че не е толкова бързо, колкото биха искали наркополицаите. През миналата година те са ликвидирали 20 нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици, конфискували са три тона хероин, над три тона хашиш, стотици килограми синтетична дрога.
По думите на Виктор Иванов, наркоманията в страната ни гони апокалиптични мащаби. Според данните на Държавния наркоконтрол в Русия има до 5 милиона наркозивисими, които годишно използват до 30 тона наркотици. Всяка година отровата убива около 130 хиляди руснаци на възраст от 15 до 30 години. Основната част от тях употребява хероин с афганистански произход, който влиза в Русия през прозрачните граници с държавите от Централна Азия.
Според информация на ФСКН след хашиша, хероина и марихуаната в Русия напоследък стават популярни новите наркотици на основата на дезоморфина. Те се получават от кодеиносъдържащи препарати. След отделянето самият наркотик "живее" не повече от четири часа. Но дори за това кратко време той може да убие десетки хора.
 

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ