19 Май 2021сряда06:08 ч.

Няколко думи

Нарочен хаос

/ брой: 70

автор:Валентин Георгиев

visibility 405

Отиващата си власт продължава да създава невъобразим хаос, като вкарва страната във все по-абсурдни ситуации. Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият кабинет. Крайният срок за подаването му в Брюксел обаче е до края на април. Говорил бил с представители на ЕК, които щели "да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок", за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто смята за добре. 

Този демарш поставя на трупчета колосалните над 20 милиарда лева, които държавата очаква за одобрение, защото много намирисва на познатото "татко ще ми купи колело, ама друг път". При положение, че няма законово регламентирани правила при неспазване на сроковете, да разчиташ на едната честна дума на европейските чиновници, че няма да има последващи проблеми, е равносилно на национално предателство.

От притиснатите в кръгова отбрана и политическа изолация ГЕРБ обаче може да се очаква всичко. Добър или лош, този план е нужен на страната и да разиграваш цирк е крайно непочтено. Но не е случайно.

След като се разбра, че ГЕРБ нямат шанс да управляват повече, остава рекетът със залагане на всякакви мини и подводни камъни, а посланието е едно: "Без нас не можете!" Нищо, че вождът каза колко много милее за България, ама май ще се окаже, че милее, само ако е на власт. Пределно ясно е, че до края на април ново правителство няма да има, така че този план засега увисва благодарение на "незаменимите" ГЕРБ.

Хаосът в държавата става още по-голям и заради правните абсурди около министрите на Борисов. Дванадесет от тях са избрани за депутати и скоро ще станат такива, след като президентът свика Народното събрание. Тогава най-сетне този кабинет ще подаде оставка, но те ще продължат да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов Министерски съвет или не бъде назначено служебно правителство. Този двоен статут е еманация на досегашната практика на партията-държава, ползваща всички лостове за упражняване на властта. Нещо повече - в този период те подлежат на парламентарен контрол в пълен обем. Пред кого ще се отчитат - пред себе си ли?

Самият Борисов очаквано се отказа от депутатско място и не дава вид, че възнамерява да отстъпи. Напротив - обикаля с джипката на "инспекции" и не спира да се самохвалебства. Има си Гешев зад гърба и се смята за недосегаем. А по телевизиите хората му започнаха и с прекия шантаж: Ако ГЕРБ бъдат изолирани, резултатът ще е като при Орешарски - това заплашително послание отправи Даниел Митов. Заговори се и за вадене на засекретени разработки на службите срещу ухажвания от всички Слави Трифонов, който трябва да бъде опитомен. 

Както винаги, гнусни докрай. Но ако смятат, че с извиване на ръце и правейки се на незаменими ще предизвикат уважение и народна любов, много са се объркали. Срутището ГЕРБ тепърва предстои и няма да е безболезнено.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ