22 Февруари 2024четвъртък13:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

НАШАТА ПЛАТФОРМА - ЕВРОПА ЗА БЪЛГАРИЯ!

Проблемът преди и след изборите за ЕП е един - да осигурим нов път за развитие на страната си именно като справедлива и социална европейска държава

/ брой: 113

автор:Георги Пирински

visibility 1809

    Още на 8 февруари т.г. Конгресът на БСП прие Платформата на българските социалисти за предстоящите избори за Европейския парламент. В Платформата ясно бе назована ключовата повеля пред нас - да мобилизираме нова решимост и обща воля да съградим Европа "от хората, на хората и за хората", да осигурим нови хоризонти за друго развитие на България!
    Да, но приключващата предизборна кампания се превърна във всичко друго, но не и в състезание на платформи и идеи; сякаш и ние самите малко се позовавахме на постановките и ангажиментите, които бяхме утвърдили. Затова си заслужава в тези последни дни преди 25 май да се върнем към тях, сега вече от гледна точка на въпросите, които хората ни задаваха по време на стотиците срещи и разговори, които нашите кандидати проведоха по цялата страна през последните два месеца.
Първият и най-често задаван въпрос - Какво общо има Европейският съюз с всекидневието на хората тук, в България? Зад който се чете и продължението му -

защо собствено да отида да гласувам?

Всъщност ясно е, че европейските директиви и регламенти директно са определящи за най-важните аспекти на всекидневието ни и на перспективите за развитието на страната. По-скоро въпросът изразява дълбокото разочарование на хората от отношението, което те чувстват от страна на институциите и органите на ЕС към България като едва ли не източник на всичките проблеми на съюза, както и към българските граждани като някаква втора категория граждани на Европа.
Отговор именно на тези въпроси и разочарования са и основните ангажименти, категорично заявени в нашата Платформа. Ето

най-съществените от тях:

1. Поставяме си за основна цел достойнството и правата на всяка личност така, както са записани в Хартата на основните права и в Договорите на ЕС - социални условия на труд, достъп до култура и публични услуги... Това са основополагащи права на всеки български гражданин, които не подлежат на предоговаряне!
2. Водеща задача на обновяващия се Европейски съюз да стане формирането на социална пазарна икономика, която има за цел пълна заетост. За целта да се приеме нов Пакт за социален прогрес с общи цели за заетост, образование и социално сближаване. Да осигурим необходимите европейски средства, гарантиращи пълно изпълнение на Националния план "Младежка гаранция за заетост 2014-2020".
3. Да осигурим приоритет на реалната икономика чрез нова европейска стратегия за реиндустриализация с челно място за подкрепата за малките и средните предприятия. Да осигурим еднакви условия и стандарти за селскостопанските производители в "новите" и в "старите" страни членки. Да градим общества, успяващи чрез знанието и духовността в новите реалности на дигиталната среда.
4. Да осигурим правото на равно заплащане за равен труд. Да работим за нива на минимално заплащане в Европейския съюз, съобразени с условията в отделните държави членки, гарантиращи достоен живот във всяка от тях. Задължителна е неотложна агресивна политика за ускорено преодоляване на задълбочаващата се бедност на милиони деца и обезправени мъже и жени из цяла Европа - социални язви, недопустими за съвременна Европа.
5. Защитата и подпомагането на майчинството, както и правата в подкрепа на отговорното родителство да получат особен статут. Особените потребности на женското здравеопазване да бъдат пълноценно отразени в европейското и в националните законодателства.
Вторият въпрос - добре, но

какво влияние може да има малка България в ЕС

в който решенията напълно зависят от големите? Може ли да свърши нещо за хората у нас един или друг български евродепутат?
Преди всичко евродепутатите от нашата листа, като част от една от двете най-големи групи в новия Европарламент, ще могат да отстояват българските приоритети за подкрепа в общите позиции на групата - подкрепа, която на практика неведнъж бе ясно демонстрирана и в досегашния парламент. В нашата Платформа недвусмислено сме заявили волята си да подчиним дейността си именно на посочените приоритети:
1. Неразделна част от европейския социален модел да стане целенасочената политика в помощ на държавите членки да развиват активни социални държави, всеобщо достъпно и качествено здравеопазване и образование, квалификация и активни мерки за пълна заетост. Да гарантираме пълноценна интеграция на хората с увреждания във всички области на живота въз основа на добри европейски практики и фондове.
2. Да утвърдим активна регионална политика на национално и европейско ниво за балансирано развитие на регионите и подпомагане на страните с показатели под средните за съюза. Всеки регион да се развива според своя потенциал заедно с все по-силното социално, икономическо и териториално сближаване.
3. Да се противопоставим решително на порочната политика на безогледни бюджетни съкращения като икономически несъстоятелна и социално разрушителна! Да засилим прогресивните и справедливи данъчни системи и да прекратим режимите "данъчен рай", данъчните измами и укриването на данъци.
4. Да възприемаме европейското законодателство съобразно националните условия като решаващ фактор за реалното му прилагане. Нужно е ново взаимодействие между Европейския парламент и националните събрания на държавите членки, за да се възстанови доверието на гражданите в Европейския съюз.
5. Да засилим социалната роля на европейската и българската култура за сближаване на хората на основата на културното многообразие. Да наложим нови надеждни гаранции за свободата на словото и за независимост на медиите от корпоративен диктат.
И третият най-често задаван въпрос -

на какво място може да се надява България в ЕС

и в света? Всъщност какво можем да очакваме относно мястото и бъдещето на самия Европейски съюз?
Несъмнено актуални и широко дискутирани въпроси, въпроси, по които в Платформата се съдържат достатъчно отговорни постановки:
1. Европейският съюз следва да актуализира своята стратегия за многопосочно свързване на Югоизточна Европа и Черноморския регион като активни полета на трансконтинентално сътрудничество. Това е така, защото макрорегионът на Балканите и Черно море заедно с Дунавския регион придобива растящо значение в светлината на новите геополитически процеси, обхващащи Евразийското и Азиатско-Тихоокеанското пространства.
2. Съвременното развитие на Евроатлантическото партньорство следва да осигурява допълнителни условия и стимули за насърчаване на растежа в ЕС, създаващ работни места и растящи доходи в индустрията, селското стопанство и услугите, при строго спазване на принципите на публичност и на граждански контрол. При това да се гарантира прилагането на европейските политики в защита на обществения интерес.
3. Европейският съюз има важна отговорност за трайно утвърждаване на мира и за икономическия и социалния подем на страните от Западните Балкани. Процесите на стабилизация и асоцииране, както и преговорите за присъединяване да бъдат подкрепени с активни мерки за насърчаване на заетостта и растежа в региона.
4. ЕС активно да разкрива перспективни области за задълбочаване на партньорството и сътрудничеството със съседните региони и страни от Средиземноморието и Африка, както и с  геополитическите партньори от групата на новоразвиващите се икономики. С европейски ресурси да бъдат подпомогнати онези държави членки, които са подложени на пряк емигрантски натиск, представляващ общоевропейски проблем.
5. В глобален план Европейският съюз следва да има водеща роля за преодоляване на застрашително задълбочаващите се неравенства между страни и региони, за изкореняване на мизерията и експлоатацията. ЕС решително да се ангажира с реализиране на Целите на хилядолетието.
Нека си припомним ангажиментите и посланията от нашата Платформа не само като солидни аргументи за избора само след броени дни в полза на Номер 15 от изборната бюлетина, но и като поръчения за изпълнение оттук нататък още на другия ден след 25 май. Защото е време да скъсаме със заблудата, че има европейски проблеми, които се решават някъде "там", а нашите проблеми са си нещо друго, откъснато от тях.
Напротив, проблемът е един - да осигурим нов път за развитие на България именно като справедлива и социална европейска държава. И решаването му започва и завършва тук, у нас!

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ