02 Октомври 2022неделя07:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Нашата уж Независимост!

/ брой: 184

автор:Камелия Базова

visibility 494

Камелия БАЗОВА


Денят на Независимостта е преславен ден в нашата история, ден, в който можем да се гордеем, че нашата Трета съвременна българска държава прави своите първи стъпки на световната сцена и заявява своята самостоятелност.

В нашата нова история има много периоди, за които можем да се замислим доколко сме независими и какво означава независимостта в този опасно навързан глобален неолиберален свят.

Новите учебници пишат, че социализмът е най-лошият, най-черният период от нашата история, в който сме били зависими от Съветския съюз и сме де факто сателит и съветска губерния. А след 10 ноември 1989 г. заявяваме своята свобода и демокрация. Вярно ли е това и дали подобно твърдение не е продиктувано от нова зависимост?

Струва си да отбележим, че в края на "престъпния" социализъм България бе на 27-о място в света по стандарт на живот (по индекса на ООН) и е достигнала високи върхове в своето социално-икономическо развитие. Разбира се, и тогава е имало корупция и икономически кризи и спадове, но като цяло страната ни се е развивала много напред в индустриализацията и модернизацията. 

Мнозина ще викнат в хор: "А 16-ата република!?" Нека се знае, че репликата на Живков за 16-ата република е с цел да бъде опипана почвата вън и вътре, и тя е своеобразно уверение на лоялността на България към Съветския съюз, и условие, за да бъдат получени по-изгодни за страната ни ресурси и търговски отношения. Тогавашният съветски ръководител също шеговито отвръща, че е по-добре България да си остане независима. Същият този Живков, който изрича репликата, няколко години по-късно ще предложи България да стане член на Европейската икономическа общност.

По време на социализма България не е допуснала на нейна територия съветски военни бази, а нейният лев е имал златно покритие. Днес, когато сме уж независими и не сме сателит на никого, у нас има американски военни бази, дори евроатлантици призовават да има и ядрени американски бази, за да се защитим от "лошата" Русия. 

Днес, когато сме уж независими, златото ни се добива и изнася от чужди фирми навън. Днес отстояваме своята независимост и по отношение на "лошия и неморален" руски газ и искаме той да тече към нас от други източници, не от "Газпром", нищо, че изцяло или частично той пак ще е руски и на по-високи цени.

Днес, когато сме уж независими, стандартът ни на живот е рухнал, а населението ни е намаляло с 2 милиона и половина в сравнение с "лошия" социалистически период. 

Днес, когато сме уж свободни и независими, дали сме единни и дали отстояваме общонационални позиция по важни политически теми, като РС Македония, например? Като сме самостоятелни и независими, дали сме в състояние да произведем мъдър политически елит, който да начертае дългосрочна стратегия, национална доктрина за нашето развитие и възход за 30 години напред?

Като сме уж независими, можем ли да водим балансирана външна политика в интерес на България, а не под натиск отвън? 

Знаем ли кои сме, какви са нашите ценности и накъде сме тръгнали? Дано поне се родят политици и българи, които да отговорят честно, достойно и независимо на тези въпроси! 

Честит празник на Независимостта!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 285

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ