20 Октомври 2021сряда14:34 ч.

Наши евродепутати организират конференция за мониторинга над България

Не трябва да се допуска Механизмът за проверка и сътрудничество да бъде инструмент за популисти във вътрешнополитическия живот в България или за евроскептици в отделни национални столици, убедена е Илияна Йотова

автор:Дума

visibility 2153

Българските евродепутати от Делегацията на социалистите и демократите в Европейския парламент, съвместно с българските им колеги от групите на ЕНП и АЛДЕ, организират конференция, посветена на Механизма за проверка и сътрудничество, наложен върху България и Румъния като условие за приемането им в Европейския съюз през 2007 г. Евродепутатите са поканили за участие представители на българските съдебнa и изпълнителна власти на най-високо равнище, сред които Красимира Филипова - зам.-министър на правосъдието на Република България; главният прокурор на Република България Сотир Цацаров; председателят на Върховния апелативен съд Георги Колев и главният инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. Поканени да споделят своите виждания за бъдещето на механизма са и Параскеви Мишу – заместник генерален секретар на Европейската комисия, и евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Конкретен повод за дискусията е включването на точка за разглеждане на механизма за България и Румъния в дневния ред на ресорната парламентарна комисия. По-рано Съветът на Европейския съюз също разгледа въпроса на своето заседание по общи въпроси и одобри своите препоръки към София и Букурещ. Вече десет години страната ни е обект на наблюдение в областта борба против организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Българските евродепутати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП инициираха конференцията, за да обсъдят възможности за подобряване на механизма в контекста на новите правни промени, настъпили в Европейския съюз след приемането ни през 2007 г. „Уверена съм, че конференцията ще бъде от интерес не само за медиите, но и за юристите и всички онези, които се занимават със защита върховенството на закона. Механизмът сам по себе си не би бил проблем, ако в него ясно се казва какво точно трябва да се направи и в какви времеви порядък. Всичко останало създава почва за спекулации и междупартийни интриги, от което няма никаква полза за българските и останалите европейски граждани“, заяви в навечерието на конференцията Илияна Йотова. Тя е лидер на Делегацията на българските социалисти в ЕП и зам.-председател на ресорната парламентарна комисия, която ще разгледа въпроса. Според нея не трябва да се допуска механизмът да бъде инструмент за популисти във вътрешнополитическия живот в България или за евроскептици в отделни национални столици, които използват неговото наличие, за да държат страната ни извън Шенген. „Сами виждате, че това има особено пагубен ефект върху общоевропейските решения за справяне с бежанската криза, тъй като в кризисна ситуация ние оставаме незащитени. Решението за мандат на новата общоевропейска агенция за охрана на външните граници на ЕС, простираща се само до Шенгенското пространство, е поредното доказателство за това“, коментира още Йотова.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ