03 Април 2020петък02:07 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Мая Манолова:

Насилието над животни поражда насилие и над хора

Бъдещият законопроект предвижда превантивни, предотвратяващи жестокото човешко поведение санкции, казва секретарят на ПГ на Коалиция за България

/ брой: 51

автор:Лилия Томова

visibility 2377

Мая Манолова е родена на 4 май в Кюстендил. По професия е юрист, била е народен представител в 40-ото Народно събрание. В 41-ия парламент е член на комисиите по правни въпроси, по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, по труда и социалната политика, по здравеопазването. Внесла е законопроекти за допълнение на Закона за Държавен вестник, за изменение и допълнение на Закона за защита от дискриминация, за изменение и допълнение на Изборния кодекс, за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, за изменение и допълнение на Кодекса на труда, за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2010 г. Манолова е секретар на ПГ на Коалиция за България, широко известна е и като "лъвицата на левицата". Омъжена. Владее английски и руски език.

- Ще защити ли парламентът животните в България, г-жо Манолова? Защото сме страна, при това - европейска, в която те са най-незащитени...
- На пръв поглед и на някои хора този проблем изглежда маловажен, особено на фона на вихрещата се криза, на фона на насилието - и в семействата, и в училищата, и по отношение трафика на хора, и на сексуалното насилие. Противниците на нашия законопроект не са се отказали да го атакуват. Но трябва да си дадем сметка, че насилието над животни днес поражда насилие над хора утре. Така че трябва да предприемем стъпки като цивилизована европейска държава за защитата на животните. Всъщност само три са страните в Европа, в които не е криминализирано жестокото отношение към тях - Албания, Босна и Херцеговина и за съжаление България.
- Но другите две страни не са членки на Европейския съюз.
- Да, нашата страна е единствената в ЕС, в която насилието над животни не е инкриминирано. И сега имаше пореден опит да бъде подменен дебатът и да се постави на дневен ред дилемата кого трябва да защитим - животните или хората. Както и кого трябва да накажем - насилниците на животни или собствениците, които оставят без контрол животните си и причиняват увреждания на хора.
- Това не е дилема. Насилието си е насилие.
- Да, такава дилема наистина няма, а и насилието е достатъчно ясно регламентирано в законодателството ни във всички случаи освен към животните. Има закон за домашното насилие, за трафика на хора, има и разпоредби, които да санкционират собствениците на животни. Единствената сфера, която не е законодателно уредена, е наказанията срещу насилниците над животни, боевете, организирани с животни. В пленарна зала поехме ангажимент да напишем по-строги разпоредби и за собствениците на агресивни животни, които поради факта, че ги оставят без контрол, е възможно да причинят увреждания на хора. Справедливо е наистина да бъдат повишени санкциите. Но дебатите бяха много разгорещени и се чуха доста скептични мнения.
- От кого най-вече идва скепсисът?
- Основно от представителите на ГЕРБ, но все пак законопроектът беше приет на първо четене. Сега е създадена работна група, която трябва да отрази мненията и забележките, които чухме, както и мненията на неправителствените организации, за да приемем добър и работещ закон.
- Чиито най-изявени противници в парламента са?
- Председателката на здравната комисия, която непрекъснато излага аргументи против приемането на закона...
- Против закон, какъвто имат всички страни в Европейския съюз?
- Да. И други видни представители на ГЕРБ се опитват да противопоставят тази тема на проблема за пострадалите от кучета граждани.
- Темата не е ли една и съща всъщност?
- Единият проблем не може да замести, още по-малко - да измести другия.
- Простичкият въпрос, а не ви чух да го задавате на опонентите си, е: който не обича животните, би ли могъл да обича хората, г-жо Манолова?
- Ами да, нещата са истински свързани. Защото ако едно животно е агресивно, то непременно отношението на хората към него е било или е безотговорно. Има например лица, които са обучили домашните си любимци за т.нар. кучешки боеве, след което са ги изхвърлили направо на улицата, направили са ги безстопанствени, обрекли са ги на бездомност. Така че подобни хора непременно трябва да бъдат санкционирани и спрямо тях да се приложи наказателната репресия, която е предвидена за причиняване на средна телесна повреда или не дай си боже - на смърт при непредпазливост.
- Има доста агресивни хора, които нападат и малтретират беззащитните животни. Тях какво ги чака?
- Да, това е темата на нашия законопроект. За жестоко отношение, за осакатяване на животни предвиждаме санкция лишаване от свобода до две години и глоба. За умъртвяване на животно - лишаване от свобода до три години и парични санкции.
- Е, затворите ще бъдат препълнени, ако приемете тези текстове. Защото за съжаление лошите като че ли вече са повече от добрите хора.
- Целта ни, разбира се, е не да напълним затворите с насилници над животни. Целта ни е санкциите да действат превантивно, предупредително, да предотвратяват подобно човешко поведение. Ясен е вече и друг голям проблем, поставен благодарение на журналистическо разследване - организирането на боеве с животни. Това се е превърнало в един много доходоносен бизнес. А истината е, че организаторите на тези боеве много често се занимават с организирането и извършването и на много други престъпления. Така че никой няма право да подценява този проблем. В момента пишем текстове, които да наказват и хората, които залагат в такива боеве, и тези, които присъстват на подобни отвратителни зрелища. А някои водят на тях и малолетните си деца! Ще бъдат наказвани и лицата, които отглеждат и тренират животни с цел да ги изпратят да участват в боеве. Подобни наказателни санкции съществуват във всички европейски държави, в САЩ - също. А в някои страни има забрани да се отглеждат определени породи кучета.
- Истински ли вярвате, че българинът ще стане отново милосърден?
- Проблемът е много голям. Но ако отминаваме т.нар. дребни форми на насилие, "дребните форми" на несправедливост, с които се сблъскваме ежедневно, ще си останем безчувствени и към всички други, включително - и най-сериозните неща, и ще се превърнем в "зеленчук", както беше казал един западноевропейски автор. Ще се превърнем в равнодушни хора, на които от и за нищо "не им пука", в хора, които "това не ги засяга". Всъщност България е една от малкото страни, в които бездомни, често изхвърлени от стопаните си кучета се разхождат по улиците. И това на никого вече не прави впечатление, защото е част от пейзажа. Примирили сме се като че ли, че въпросът няма решение. А не трябва да бъде така!
- Дали знаете колко много хора мислят като вас и стоят зад вас и зад вносителите на законопроекта?
- Надявам се да сте права. Защото идеята да напиша този законопроект дойде и от общуването ми в социалната мрежа, където хиляди хора се събраха в групи за преустановяването на насилието над животни и с желание да бъдат криминализирани проявите срещу тях. Поводът беше публично оповестеният случай с кучето Мима. А и много от колегите от Парламентарната група на Коалиция за България имат домашни любимци, грижат се за тях и са много активни в тази кауза - и Сергей Станишев, и Румен Овчаров, и Ангел Найденов, и Петър Курумбашев са сред тях. Аз съм като че най-встрани от грижата за животните. Но като гражданин съм против това да оставим ненаказани проявите на насилие, на несправедливост, на жестокост. Затова се заех да напиша законопроекта, който получи подкрепа и от колегите ми, и от неправителствени организации, и от гражданите. Даже ще споделя пред ДУМА възхищението си от хората, които дойдоха на наскоро проведената кръгла маса в Народното събрание, някои от които са пострадали от агресивни животни. Те споделиха проблема си, но в същото време бяха категорични, че са твърдо за криминализирането на насилието над животни. Това са по-великодушни и по-широко скроени хора от много народни представители. Които, за съжаление, до последно не излязоха от тесните рамки на собственото си виждане, че става дума за "кучешки проблем". И че няма защо да се занимаваме с него...
 

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ