29 Май 2020петък02:14 ч.

Наследството на ГЕРБ

/ брой: 59

автор:Алеко Бичевски

visibility 2076

Днес правителството на ГЕРБ отива в историята. Президентът ще разпусне Народното събрание, което признателният народ вече замеря с камъни и домати, и ще обяви състава на служебния кабинет, който трябва да подготви предсрочните избори. В този смисъл настоящият исторически момент е време на равносметка. Какво ни остави това управление?
На първо място остави ни стотици безутешно влюбени в премиера-слънце репортерки, които ден и нощ го преследваха с микрофоните си. И така да се каже, не го оставяха да си гледа отговорните задачи на поверения му пост.
Остави най-видните водещи на водещите телевизии - Бареков, разбира се, Карбовски, Д. Найденова, Цв. Ризова, Б. Василев и още един, чието име ще пропуснем от уважение към славното му минало - скарани кой е по-предан и по-лоялен към Б.Б. Цели четири години те водиха люта битка за сърцето на премиера-слънце, въпреки че един с друг не си говореха. А някои от тях дори се съдеха взаимно за обиди и клевети.  
Така от дума на дума, от микрофон на микрофон, от интервю на интервю, държавната хазна бе изпразнена. С удивителна лекота, лежерно и под нестихващите аплодисменти на гореспоменатите репортерки и водещи от водещите медии, управлението похарчи за 4 години 4 млрд. лв. и взе още толкова във вид на заеми. Т.е., като се тегли чертата, се вижда, че във вид на финикийски знаци то ни струва около 8 млрд. лв. суха пара.
И какво получихме насреща срещу профуканите 8 млрд. лв.? Нито бяха построени нови училища, нови болници, нови заводи. Нито бяха развити нови отрасли в икономиката. Нито бяха съживени стари. Нито беше увеличено потреблението, което в България е с най-голям спад за периода сред всички страни-членки на ЕС. Само едни магистрали, които при това още са незавършени и парите към подизпълнителите още са неразплатени, което вдигна и излъганите строители на бунтове.
Осем милиарда лева бяха изхарчени, но пенсиите не бяха увеличени. Доходите бяха замразени. Парите към бизнеса в голямата си част бяха спрени. Що се отнася конкретно до пенсиите, 4 г. Б.Б. викаше: "Те ги увеличиха в последния си ден, а пък аз плащам увеличените пенсии!" Оказа се, че истината е малко по-различна. "Той ги е плащал", само че с "техните пари" - с парите от фискалният резерв, които предвидливо му остави предишното управление. Защото "Те" наистина увеличиха пенсиите, но и оставиха пари, с които "Той" да ги плаща.
Към наследството на ГЕРБ може да бъде записан годишният доклад на Световния икономически форум за 2012 г., който показва потресаващ срив за България спрямо 2008 г. по най-важния икономически показател за всяка държава - конкурентоспособност. И как няма да е така, когато това правителство буквално срина науката до под чертата на мизерията.
В същото време оглавихме почти всички негативни класации в ЕС. "Прозрачност без граници" ни връчи приза за миналата година за най-корумпирана държава в ЕС, след Гърция. България е страната с най-голям дял на сивата икономика. Имаме най-скъпите банкови кредити в съюза. Със закрити над 350 хил. работни места сме в челото по спад на заетостта заедно с Испания, Гърция и Португалия. Твърдо последни сме в ЕС по качество на здравеопазване и първи по износ на дипломирани медицински кадри.
По брой на управленски кадри с фалшиви дипломи на глава от населението - т.нар. калинки обаче сме абсолютни шампиони. Тук продължаваме да копаем дъното. Михаил Миков изказа подозрения, че последната шефка на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която премиерът лично представи и която се задържа на поста си цели три дни, е заела отговорната управленска позиция съвсем без диплома! Просто я зарязала в Техническия университет някъде в края на миналия век и хукнала да прави кариера. Въобще при това управление вече стана новина, ако някой новоназначен на отговорен пост във властта има редовна диплома, документи и чисто съдебно минало.
Блазе му на следващото правителство. При това наследство, каквото и да направи, все ще е успешно.     
 

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ