31 Май 2020неделя16:22 ч.

Настоятелство ще управлява науката в България

Депутатите приеха единодушно Закона за БАН, министърът призна за липсващата стратегия

/ брой: 62

автор:Искра Добромирова

visibility 1618

Със 107 гласа "за" и един въздържал се депутатите приеха на първо четене Закона за БАН. Съвет на настоятелите застава начело на академията. Настоятелството ще бъде с четиригодишен мандат, а в него ще влязат 18 души, като само 13 от тях ще имат право на глас. В съвета влизат освен учени от БАН и двама представители на министерства, представители на сдружението на общините, на работодателите, Съвета на ректорите, както и чужди учени. Без право на глас ще бъдат председателят на парламентарната образователна комисия, представител на сдружението на банките, както и на дарителите на БАН.
Според поправките настоятелството ще може да прави предложения за промени в устава, в това число за създаване или закриване на институти. То ще контролира финансовото управление на академията, която на всеки шест месеца ще представя финансов отчет. На всеки шест месеца всички звена в БАН ще представят пред настоятелството финансов отчет. Настоятелството ще пише стратегията за развитие на БАН и ще чертае нейните приоритети и цели. Шефът на БАН ще представя до 30 април годишен отчет пред парламента. В доклада той ще трябва да включва както научноизследователската дейност, така и финансовите параметри.
Новият закон бе приет, след като работна група от народни представители от всички парламентарни групи прекрои законопроекта на управляващите. В началото на февруари текстовете на ГЕРБ, касаещи науката, бяха силно разкритикувани от академичните среди. Тогава Бойко Борисов заяви, че хората му ще оттеглят законопроекта.
"Това е първата крачка, която правим за БАН", заяви депутатът от левицата Валентина Богданова. Тя обаче припомни, че се приема начело на академията да е настоятелство, а все още не е приета Стратегията за научните изследвания. "Тоест създава де орган без никъде да е регламентирана дейността му", обясни депутатът. Богданова припомни и че изобщо не е коментиран болезненият проблем за финансирането на академията, като припомни, че бюджетът продължава да е 59 млн. лв. На фона на това от академията продължават да напускат хора, продължи Богданова.
"Признавам, че настоятелството няма да си свърши работата без стратегията за научните изследвания", заяви Сергей Игнатов и обеща в най-скоро време тя да бъде гласувана от депутатите.
След като законът бе приет на първо четене, от ГЕРБ поискаха времето между първо и второ четене да е три дни. "Едва ли този стахановски труд ще помогне с нещо", контрира депутатът от левицата Ивелин Николов. Въпреки това мнозинството реши Законът за БАН да влезе в зала за окончателно приемане след три дни.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ