27 Май 2020сряда10:38 ч.

Снимки НАТФИЗ

НАТФИЗ представя своите абсолвенти

Последният клас на проф. Стефан Данаилов се дипломира с "Лодкарят", посвещава спектакъла на любимия си Мастер

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 223

Абсолвентите на НАТФИЗ ще създават изкуството след кризата. Възпитаниците на двата факултета - сценични и екранни изкуства, бяха внимателно избрани, обучени и подготвени от академията, за да генерират и развиват творчески идеи дори в трудни времена като днешното. Тъй като пандемията отне последните им срещи с публиката на учебните сцени в НАТФИЗ, академията ще ги представи с думи, научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт ВО на академията.

Наричат се Masterclass и бяха последният избор на проф. Стефан Данаилов. Преди 4 години 10-те жени и 12-те мъже се пребориха с други 300 кандидати за мястото си в НАТФИЗ. На 20 декември 2018 г. се изправят пред първия си решителен изпит в театъра и първата си публика в образите на Уилям Шекспир, Кристофър Марлоу и Джон Уебстър. Спектакълът е "Кръв и власт" на д-р Росица Обрешкова. Два месеца по-късно, на 8 февруари 2019 г., представят за първи път в България пиесата на Филип Ридли. "Зверското синьо" в превод и постановка на д-р Сава Драгунчев им отваря вратите на професионалните сцени. В рамките на по-малко от година актьорите от класа влизат в "Братя Карамазови", "Три високи жени", "Лисичета", "Когато гръм удари" и "Цветът на дълбоките води" на Народния театър, в "Ромео и Жулиета" и "Еквус" на Младежкия театър, "Снежната кралица" на Сатиричния театър и в "Госпожа Министершата", "Скачай" и "Палачи" на Театър "София". 

Докато вземат изпитите си и се явяват на фестивали, в които отстояват престижа на НАТФИЗ, студентите се включват в снимките на "11 А", "Маймуна", "Откраднат живот", "Съни бийч" и "Ягодова луна". Междувременно д-р Сава Драгунчев работи усилено по превода на пиесата за дипломния им спектакъл. Текстът е признат за съвременна преводна драматургия и публикуван от гилдията на българските театроведи. Народният театър, Съюзът на артистите в България и Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" подпомагат реализирането му в НАТФИЗ. Репетициите вървят трескаво и като в транс. Студентите ваят ролите, които никога няма да забравят. 

Три дни преди премиерата на "Лодкарят" от Джез Бътъруърт класът осиротява. На 29 ноември 2019 г. голямата сцена на НАТФИЗ се изпълва от учениците, колегите и приятелите на проф. Стефан Данаилов, дошли да се докоснат до духа му с последния дипломен спектакъл на последния му клас. "Лодкарят" се готви да се впусне в националното турне на НАТФИЗ в страната, но животът има други намерения...

Спектакълът е селектиран и поканен за участие в "Сцена на кръстопът". Ако през септември има фестивал, има и шанс "Лодкарят" да оживее поне още веднъж. Ако ли не, ще наблюдаваме развитието на последните дарове на Мастера за българското кино и театър.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 56

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 170

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 237

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ