02 Юни 2020вторник18:17 ч.

Национализират "Дунарит"

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 1067

Държавата иска да купи оръжейния завод "Дунарит" в Русе. Това обявиха независимо един от друг премиерът Бойко Борисов в Русе и икономическият министър Емил Караниколов в София. За собствеността на завода от години се водят съдебни битки. Те избухнаха след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Борбата е между оръжейния търговец Емилиян Гебрев и офшорната компания "Виафот". Срещу Гебрев, сина му и изпълнителния директор на "Дунарит" дори имаше опит за убийство чрез отравяне. Оръжейният търговец съобщи, че съдът се е произнесъл окончателно, че той е краен собственик на "Дунарит". "Определена група хора и определени хора пречат на вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на дружеството", каза Гебрев.

Пред бТВ Емил Караниколов каза, че "Дунарит" все още се води собственост на офшорната компания."Ще се радвам да се обяви финално кой е собственик на "Дунарит", но преди това трябва да се решат още куп дела по тази партида", заяви Караниколов. Той посочи, че делата са над 50. Ден по-рано обаче Гебрев обърна внимание на факта, че делата се водят от несъществуваща вече в правния мир фирма. "Виафот инвестмънт България" е дъщерно дружество на едноименната офшорка Viafot Limited, за която през юни се разбра, че е ликвидирана и сега българското дружество няма собственик и самото то вече е в процедура по ликвидация. В началото на тази година пък "Биволъ" публикува документи от Panama Papers, според които краен собственик на офшорката е близкият до Пеевски адвокат Александър Ангелов.

"Има една фирма "Виафот". В последно време започвам да си вадя изводите, че тази фирма май че е държавна. Защо всички държавни структури силови и спомагателни се втурват да й помагат? Значи за мен тя е държавна. Тя е офшорна фирма, но след като така се подпомага от държавата, значи нещо не е наред", заяви Гебрев през януари тази година. Военните заводи "Дунарит" и "Авионамс" бяха собственост на офшорки, които ги купиха с кредити от фалиралата през 2014 г. КТБ. Две години по-късно държавата купи "Авионамс" за близо 29 млн. лв. Средствата бяха осигурени чрез кредит от държавната Българска банка за развитие. В дружеството се правят ремонти на руски вертолети от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации. От години държавата се опитва да овладее и "Дунарит". Последната схема за това беше изкупуване на дълг на частното дружество и фирми, свързани с него, към КТБ от "Държавната консолидационна компания". От "Дунарит" обаче платиха задълженията си, за да избегнат одържавяването.

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ