18 Февруари 2020вторник09:08 ч.

Национална стратегия ще бори трафика на хора

Обучение на съдии и адвокати ще подпомогне жертвите и ще предотврати попадането им в капана на розовите обещания

/ брой: 270

автор:Таня Йовева

visibility 1154

Българският център за джендър изследвания работи по проект към Европейската комисия заедно с Германия, Швеция и Румъния, за обучение на съдийската общност, адвокатите и прокурорите за борба с трафика на хора. Желанието на екипа е час по-скоро да бъде ратифицирана истанбулската конвенция за превенция и борба срещу домашното насилие. Ще бъдат застъпени правата на жените и момичетата от уязвимите групи, търсещи международна закрила. Българи и румънци ще се обучават в Германия и Швеция. След това те ще изпращат техни представители да обучават нашите специалисти в тази област.
Десислава Иванова е представител на Националната комисия за борба с трафика на хора. Въпреки младата си възраст тя е старши инспектор в тази комисия.
- Какъв е приоритетът в работата ви?
- Аз съм хоноруван асистент към Софийския университет, но основната ми работа е свързана с трафика на хора в комисията към Министерския съвет като държавна структура.
- Разкажете за някои случаи, с които се сблъсквате всекидневно?
- Повечето случаи се отнасят до подмамени момичета и жени с обещание за по-добър живот, по-добра професия - камериерки, фризьорки, и възможност за образование. Но за съжаление, когато отидат в друга страна, разбират, че действителността не е това, за което са мечтали. В хода на пътуването им се отнемат документите, като впоследствие уж дават трудов договор, но задържат документите, използват психологически похвати, за да ги принудят да извършват някакви услуги без заплащане. За трафик говорим тогава, когато има принуда. Когато има експлоатация и нарушаване на човешките права, се налага да помагаме. През миналата година имаме около 100 сигнала, които засягат 200 жертви на сексуална, трудова и друг вид експлоатация. През тази година, по наши сигнали, към 80 човека са станали жертва, говорим само за тези, чиито жалби постъпват в комисията.
Получихме и 10 сигнала за жертви на трафик с цел сключване на фиктивен брак. Два са за встъпване в брак на две непълнолетни сестри. Един сигнал е получен за жертва, встъпила в принудителен брак, която е била сексуално експлоатирана. Основните страни, в които се откарват жените - жертви на трафик с цел сключване на фиктивен брак, са Кипър, Гърция, Ирландия, Швейцария, Литва. Причината за интереса на чужденците да сключват подобен брак с българки е получаването на възможност за законно пребиваване в България, като основно това са граждани от Пакистан, Афганистан и Индия. По този начин те си осигуряват придобиване на европейско гражданство, което автоматично се отразява и на качеството им на живот - те могат вече да се възползват от социалните системи на съответната държава, в която пребивават.
- Каква е функцията на комисията?
- Ние преди всичко координираме работата по такива случаи. Препращаме сигналите към компетентните органи, а когато говорим за реална жертва, към комисията съществуват три приюта, където да се подслонят нуждаещите се. Ако в приюта живеят определено време, те могат да посещават правни, психологически и здравни консултации. Приютите са скрити, те са защитени пространства, без да могат да бъдат разпознати. Понякога пренасочваме жертвите и към други места, защото работим с много неправителствени организации. Използваме кризисни центрове с държавен делегиран бюджет. Можем да посрещнем жертвата на летището, да платим нейното прибиране от държавата, в която се намира. Уведомяваме разследващите органи, адвокатите и др.
- Интересно е дали жертвите са запознати с всички тези възможности?
- В повечето случаи не са запознати, но когато ги открият неправителствени организации, всичко става много по-лесно. Сключени са много спогодби между правителствата на Европа по линия на трафика и взаимодействието в сферата на полицейската дейност. Винаги могат да бъдат сигнализирани компетентните органи, за да се предприемат съответните действия. Неправителствените организации извършват социални дейности на територията на чужди държави. Те се обръщат към нас за съдействие на българска територия.
- Дейността, с която се занимавате, удовлетворява ли ви?
- Чувствам се удовлетворена от това, което правя. Живея с усещането, че съм полезна някому. Не преставам да се учудвам на факта, че около нас има толкова жестоки хора, с които се сблъскваме всекидневно. Харесва ми това, че съм от другата страна и се боря това да не се случва. Аз съм част от екипа, който се опитва да попречи на жестоките хора да унижават жените и момичетата.
- Какви цели си е поставил за бъдеще вашият екип?
- Имаме определена програма, която изпълняваме като държавна институция. Правим отчети и равносметки на постигнатото. До края на годината ще направим всичко възможно да приемем Националната стратегия за противодействие на трафика на хора. Има закон за трафик на хора, но все още няма разписана стратегия. Съществува утвърден национален механизъм за насочване и подпомагане на жертвите на трафика. Надяваме се и стратегията да бъде приета. С проекта за обучение на правните специалисти целим по-добра и по-надеждна защита на жертвите на трафика.
 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 113

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 283

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 447

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ