25 Октомври 2020неделя14:00 ч.

Научени и ненаучени уроци

/ брой: 157

автор:Андрей Пантев

visibility 2247

Колко странно!Историографията е иронизирана в световния обществен живот като променлива и услужлива на политиката наука. А в същото време е привеждана като аргумент и мотивации за съвременни политически идеи и инициативи. Спомням си лаконичната фраза на холандка, делегат на Световния конгрес на историците в Амстердам през 2010 г.: "Клио може и да е лека жена, но заслужава уважение!" Ползата от историята е строгото предупреждение от нейните уроци. Но невинаги и не съвсем. Повечето от тези уроци остават пренебрегвани. Рядко ще срещнем съобразяване с това, което се е случило в миналото и с поуките от него. След войната във Виетнам американците разбраха, че е лошо да се справят с целите си чрез употреба на земни сили. Уроците на Виетнам, Косово и отчасти в Ирак ги принудиха да използват надземни сили и средства, чиято лекота невинаги носеше трайни победи. Мъдър и полезен урок. Сега са много внимателни, когато пращат американски момци на бойното поле. И внимават за обществената реакция у дома.
Ако хвърлим исторически поглед към света, ще видим, че малко са се съобразявали с предупрежденията на историята. Шведските крале, "Златната орда", рицарите и монголските ханове, Наполеон и Хитлер са знаели що за противник е Русия. Но са решили, че този път ще е другояче и са предприели гибелна за самите тях агресия. Смятали са, че руснаците ще паднат, защото ще предпочетат по-хубавия живот, но под робство. Не стана, патриотизмът не минава през стомаха.
Обичаната от Запад Русия по времето на Горбачов и Елцин също бе предопределена като петоразредна сила с допотопни ракети, а "Макдоналдс", кока-колата и дънките предизвикваха напорист възторг. Така е със забраненото... Опиянението бе кратко и не завинаги. Разбра се, че с Русия така за дълго не може! Уроците на историята не са толкова какво да се прави, а какво не трябва да се прави.
Япония и Китай се самоизолираха, за да се запазят от чуждо влияние през модерните времена, а се получи обратното. Поуката от самоизолацията ги направи световни сили. Значителна част от французите по време на окупацията през Втората световна война сътрудничеха на германците. След освобождението на Париж се заговори за "хоризонтално сътрудничество" - любовните връзки на французойки с германци, описано от Коко Шанел и доказано като привлекателно дизайнерство за есесовските униформи от Хуго Босс. Но героите от великата френска съпротива се оказаха по-значими, запомнени и най-вече достойни във френската история. Така е, когато подценяваш националната емоция, която е фактор в политиката. Изразът на Чърчил "кръв, пот и сълзи" не свидетелстваше толкова за мощта на британската армия и  икономика, колкото за психологията и манталитета на англичаните. Нека не смесваме прагматизма, близък до цинизъм, с достойнството в политиката.
А ние? Усърдната мания да сме със силните на деня ни е донесло малки успехи и още по-малко уважение пред света. По време на българската криза от 1885-1887 г. бяхме сами, но повече уважавани. Кой не ни се възхищаваше за Сливница и Одрин? През 1913 г. сме във война с всички съседи, включително и с Черна гора, въпреки че бяхме етнически и морално прави. Как да обясниш този парадокс на чуждестранна аудитория? И през Първата, и през Втората световна война България осъществява правилния избор. Но не и с оглед на историческата перспектива. Защото политиката не се определя от положението за една година, а поне за десет напред. Спасили сме се от Хитлер, като сме станали негови съюзници. За да няма почернени майки и вдовици. Но ако така разсъждаваха гърци и сърби, поляци и руснаци, Хитлер можеше да стигне до Аляска. След това не проляхме ли кръв при Драва и Страцин, за да докажем, че не сме нацистки съюзник? А Белгия бе прегазена два пъти от нацистите. Един от основните уроци от нашата политическа история в ново време е, че България не може да си позволи повече от един враг или недоброжелател на Балканите.
А люлката на нашето Възраждане Македония? Нима не е ясно, че повече така не става и не работи. Презрителните подхвърляния "Къф македонец си ти?!" или "Къф е този диалект?!" не носят очаквания ефект на приобщаване. Там отдавна няма нито Коминтерн, нито УДБА, нито югоармия. Колко неестествено е, че македоно-сръбските отношения са по-топли, отколкото нашите с тях. А скандалното преосмисляне на войната в Ирак днес? Забравихме ли възторженото одобрение на нашето участие, сравнявано от покоен журналист с най-значимото ни цивилизовано участие в световната история? "Нашите влязоха в Багдад!", обяви друг журналист родните съюзнически триумфи.
Не става дума за злорадство: "Казвах ли ви аз на вас?", а за преосмисляне на прибързано старание. В историята ни има достатъчно величие, за да обръщаме гръб на причините за нашите поражения. Не е толкова трудно да определиш какво е било грешка в миналото. Мъдростта от висотата на историческия опит е да прецениш какво от нашето съвремие ще бъде оценено като заблуда в бъдещето. Защото днес нямаме поне един футбол, който да ни обединява.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ