24 Септември 2020четвъртък01:57 ч.

Научният фонд повтаря конкурса с променен правилник

/ брой: 121

автор:Веселка Спиридонова

visibility 883

Утвърден е правилник за работа на Фонд "Научни изследвания" със съответните изменения, които да предпазят от случки като тази от края на 2012 г., каквито се надявам занапред да няма. Обявена е повторната конкурсна сесия за разглеждане на отхвърлените през 2012 г. проекти, съобщи служебният министър на образованието проф. Николай Милошев. Продължи работата по изготвяне на промени в Закона за професионалното образование и обучение, отчете той. Милошев увери, че е работено и по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът бил готов. Стратегията за превенция и намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система ученици също била готова.
"Ще предложите ли на следващия министър преразглеждане на Закона за научните степени и звания", влезе в ролята на журналист колегата му проф. Николай Петров. "В началото на май БАН инициира допълнение на правилника за приложение на Закона за развитие на академичния състав. Предложени са минимални изисквания за научните степени и длъжности, които не изискват промяна в закона. Правната дирекция на МОМН обаче смята, че за да се въведат изисквания, трябват промени в закона, това мнение и идеите на БАН съм изпратил в Съвета на ректорите за становище", заяви Милошев.
"Ощетени все пак ще има, но те трябва да бъдат малко. Още не е ясно как точно ще се отчитат точките от този въпрос на теста, това ще стане ясно едва след като приключи оценяването на всички работи", призна служебният министър във връзка със сгрешената графика в теста по български език след 7 клас.


Новообявената сесия на ФНИ е с предварителен бюджет 11,8 млн. лв. През миналата конкурсна сесия при участвали 1200 проекта финансиране получиха едва 8%. Голяма част от парите отидоха в "приближени" фирми без научна дейност и капацитет, което изкара учените на протест. Сега документи ще могат да се подават до 8 юли, а печелившите проекти ще бъдат обявени до 30 септември.

„Отровното трио“ ще пише План за България

автор:Дума

visibility 71

МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати

автор:Дума

visibility 91

От труд „на черно” - 23 милиарда лева

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 159

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 128

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 134

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ