26 Февруари 2021петък15:37 ч.

Научният фонд повтаря конкурса с променен правилник

/ брой: 121

автор:Веселка Спиридонова

visibility 991

Утвърден е правилник за работа на Фонд "Научни изследвания" със съответните изменения, които да предпазят от случки като тази от края на 2012 г., каквито се надявам занапред да няма. Обявена е повторната конкурсна сесия за разглеждане на отхвърлените през 2012 г. проекти, съобщи служебният министър на образованието проф. Николай Милошев. Продължи работата по изготвяне на промени в Закона за професионалното образование и обучение, отчете той. Милошев увери, че е работено и по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът бил готов. Стратегията за превенция и намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система ученици също била готова.
"Ще предложите ли на следващия министър преразглеждане на Закона за научните степени и звания", влезе в ролята на журналист колегата му проф. Николай Петров. "В началото на май БАН инициира допълнение на правилника за приложение на Закона за развитие на академичния състав. Предложени са минимални изисквания за научните степени и длъжности, които не изискват промяна в закона. Правната дирекция на МОМН обаче смята, че за да се въведат изисквания, трябват промени в закона, това мнение и идеите на БАН съм изпратил в Съвета на ректорите за становище", заяви Милошев.
"Ощетени все пак ще има, но те трябва да бъдат малко. Още не е ясно как точно ще се отчитат точките от този въпрос на теста, това ще стане ясно едва след като приключи оценяването на всички работи", призна служебният министър във връзка със сгрешената графика в теста по български език след 7 клас.


Новообявената сесия на ФНИ е с предварителен бюджет 11,8 млн. лв. През миналата конкурсна сесия при участвали 1200 проекта финансиране получиха едва 8%. Голяма част от парите отидоха в "приближени" фирми без научна дейност и капацитет, което изкара учените на протест. Сега документи ще могат да се подават до 8 юли, а печелившите проекти ще бъдат обявени до 30 септември.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 73

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 40

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 238

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 252

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 40

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 264

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 243

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 315

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 267

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ