03 Юли 2020петък22:44 ч.

Знание

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 418

Фонд "Научни изследвания" към МОН обяви конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по проблеми, свързани с пандемията от коронавируса. Целта е в съкратени срокове научните изследвания да помогнат за справяне с медицински, социални и икономически проблеми, породени от кризата. Общият бюджет на конкурса е 1,8 млн. лв., от които 1,56 млн. лв. са за проекти в медицината и биолоията, съобщиха от фонда. Всеки проект може да получи до 300 хил. лв. За другите аспекти на проблемите сумата е 240 хил. лв., като за одобрен проект ще се отпускат до 60 хил. лв.). Кандидатстването е до 23 юни по електронен път. 

В направлението "Медико-биологични проблеми" предложените тематики са изследване на КОВИД-19, включително на структурата и организацията на вируса, начина му на проникване в организма, на вътреклетъчно предаване. Учените ще изследват също как протича инфекцията, ще разработват терапии за лечение и ваксини за превенция на заразяването, модели за наблюдение на вируса в реални условия, на екофакторите за предаването му и пр. Всички области на материалознанието могат да помогнат при изследванията, уточняват от фонда. 

В обастта на социалните, икономическите и образователните аспекти на пандемията целта е да се изградят ефективни механизми за предотвратяване или ограничаване на епидемии от високорискови вирусни заболявания с минимални последици за обществото и икономиката. Включено е и изучаване на мерките в това отношение, въведени в други държави. Съществен тематичен елемент е разработването на мерки за преодоляване на последиците в икономиката, в социалната сфера и във финансите.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 475

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 472

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1070

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ