14 Юли 2020вторник22:59 ч.

Най-хубавото вино, наречено истина

Шести Ивановден празнуват в галерия "Ракурси"

/ брой: 1

автор:Дума

visibility 1183

    Изложбата "Ивановден", която ще бъде подредена в галерия "Ракурси" от 7 до 25 януари, представя живопис на Иван Вукадинов, Иван Милев и Иван Кънев, научи ДУМА от домакините. Това е шестата изложба, която галерията организира на Ивановден. Инициативата беше подхваната от Иван Вукадинов и Иван Кирков през 2006 г. като празнична изложба и по думите на Иван Кирков с желанието "да се множат нашите добри дела, за да знаем, че не сме живели напразно и да напомним на хората да се обичат и да пият от най-хубавото вино, наречено истина". Оттогава тя се провежда ежегодно, като всяка година се канят различни художници, които носят името Иван и които имат принос в развитието на изкуството.

Иван Милев, "Необичайна есен"

Досега през различните години в изложбата са участвали Иван Вукадинов, Иван Кирков, Иван Стоилов-Бункера, Иван Димов, Иван Андонов, Иван Колев, Иван Милев, Иван Нинов, а тази година за първи път е поканен Иван Кънев. Той ще покаже маслена живопис, акварел и пастел от последните години. Галерията ще отдаде почит на починалия през 2010 г. художник Иван Кирков, за когото тази изложба беше извор на радост.
Иван Вукадинов, роден през 1932 г. в с. Ломница, Пернишки окръг, е художник с изострена чувствителност, специфичен стил и склонност към експериментиране. Неговите произведения са с дълбоко символно и експресивно звучене. Формата и силуетът са изчистени, цветът е наситен и плътен. Основните въпроси, които го занимават, са за времето и материята и той се стреми да ги изрази със своето изкуство. Чрез характерния за него начин на отнемане на колоритни пластове от живописната повърхност той създава усещане за времето. Художникът обработва повърхността с виртуозността на старите майстори и тя носи белезите на вещина, търпеливост и прецизност.
Иван Кънев, роден през 1935 г. в Нова Загора, е художник с изграден характерен пластически почерк. Той работи главно в областта на пейзажа, но също натюрморт и портрет. Пейзажите му са освободени от детайли и повествование. Те предават момента на съзерцателно наблюдение и носят емоционална топлота. Картините му се отличават с лиризъм, фино чувство за колорит и нюансировка на цвета.
Иван Милев, роден през 1957 г. София, работи класическа живопис и се изявява предимно в областта на пейзажния жанр. При него пейзажът е условен, далеч от природното наподобяване. Той е художник с ярко изразен индивидуален стил и поради това - лесно разпознаваем, формата е обобщена, синтезирана, пространството е подчинено на определен ритъм и архитектоника; колоритът му е ярък, изразителен и близък до националните традиции.
 

Провокации окървавиха протеста

автор:Дума

visibility 4

Гилдии сипят декларации в подкрепа на властта

автор:Дума

visibility 292

Левите в Европарламента подкрепиха протестите

автор:Дума

visibility 191

Протестите продължават – ден шести

автор:Дума

visibility 207

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 380

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2259

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ