22 Февруари 2020събота22:38 ч.

Най-често семействата се разпадат, когато съпрузите са на възраст от 40 до 49 години

Най-много разтрогнати бракове има в Швеция

България е сред страните с най-малко разводи в Европа

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 336

С най-много разводи е Швеция (36%), следвана от Финландия и Латвия, установи ново проучване. България е сред страните с най-малко разтрогнати бракове в Европа през последните две десетилетия, с коефициент 20% на разделени съпрузи през първите 15 години от вдигане на сватба. С най-малко разводи и преди нас в тази група е Румъния (14%), следвана от Италия, Полша и Словакия.

Изследването на английската организация Marriage Foundation показва, че нивата на разделите през първите 5 години от брака са намалели значително в цяла Европа. Изследването е на база данните на Евростат.

Процентът на разводите у нас през първите 5 години от брака е 6,5% и не се е променил от 1990 г. Леко увеличение от 2 на сто се забелязва при разводите до 10-ата година от сватбата.

Данните на Националния статистически институт показват, че броят на разводите у нас се е задържал без особена промяна в последните две десетилетия. През 2018-а, подобно на 2000 г., те са 10 596.

Най-много двойки у нас се развеждат във възрастовата група от 40 до 49 години. Това съставлява 38% от разводите през 2018 г. След тях са разделите в групата между 30 и 39-годишните - 27 на сто. На трето място се нареждат партньорите на възраст между 50 и 59 години - 21 процента.

За да се намали броят на разводите у нас, двойките следва да полагат повече усилия, особено между 40 и 49-годишна възраст, когато степента на разводи е най-голяма, съветват специалисти.

С цел превенция на разводите и насърчаване на партньорите да поддържат близостта помежду си, за девета поредна година в България ще се проведе Международната седмица на брака. Инициативата се отбелязва ежегодно в над 25 страни по света от 7 до 14 февруари. През последните години известни личности, специалисти в сферата на семейното здраве, представители на неправителствения сектор и институциите, църквите от трите клона на християнството, предприемачи и стотици двойки се включиха в Седмицата на брака. От старта на инициативата у нас броят на сключените бракове е нараснал с 35%.

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ