09 Юли 2020четвъртък23:50 ч.

Назначиха новите зам.-министри

Изплуваха стари връзки и участия в търговски дружества

/ брой: 184

автор:Станка Динева

visibility 3325

Нерегламентирани връзки и участия в десетки фирми изплуваха покрай имената на новите зам.-министри, които Георги Близнашки вчера назначи. Информацията за  назначенията беше разпространена от правителствената пресслужба. Само отделни министри като този на правосъдието останаха без заместници. Като причина за това бе обяснено, че Христо Иванов не е успял да депозира предложения до премиера.
За заместници на регионалния министър Екатерина Захариева са назначени Радослав Русев, Ангел Петров и Йорданка Чобанова. Строителният инженер и икономист Петров бе зам.-министър в същото министерство в служебния кабинет на Марин Райков. Бакалавърът по финанси и магистър по политически науки Чобанова в момента е съветник на президента и лектор в Техническия университет в София.
Русев е мениджър с опит във ВиК-сектора, пише в съобщението. Работил е в "Софийска вода" АД и ВиК-Добрич. Именно заради това дружество се появиха серия от публикации за укрити задължения. В момента е старши съветник "Води и околна среда" в New Europe Corporate Advisory.
Като министър на инвестиционното проектиране Захариева ще бъде замествана от архитект Георги Савов. "От 1994 г. до момента е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт", съобщава правителственият пресцентър. Справка в Търговския регистър обаче показва, че на негово име се водят поне 20 дружества с близка или почти идентична с тази на министерството дейност - архитектура и строителство.
Лидия Нейчева бе назначена за зам.-министър на здравеопазването. Тя заемаше този пост и при служебното правителство на Марин Райков. Нейчева е магистър-фармацевт и е директор на аптеката на болница "Токуда". В кабинета "Райков" тя отговаряше за "Лекарства и медицински изделия" и "Обществени поръчки" в МЗ.
Теменужка Петкова ще бъде зам.-министър на финансите. До издигането й е била директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Тя е завършила "Финанси и контрол" в УНСС и почти цялата й кариера е преминала в АДФИ.
Заместници на Йордан Бакалов в МВР ще са Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев. И лондонският социален антрополог Гунев е кадър на предишното служебно правителство. Янкулов пък идва от Софийската градска прокуратура, а бившият директор на ОД на МВР в Смолян Хаджихристев сега е експерт към дирекция "Сигурност" на "Банка ДСК".
Десислава Йосифова и Павел Анастасов ще бъдат зам.-министри на отбраната. Доц. Йосифова в момента ръководи катедра "Счетоводство и контрол" във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ "Тодор Каблешков". Анастасов ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози на президента. Бил е експерт в дирекция "Политика за сигурност и отбрана" в МО.
Катя Тодорова става зам.-министър на външните работи. Тя е заемала този пост и в правителството на НДСВ, в момента е посланик със специално поръчение в дирекция "Права на човека" в МВнР.
За зам.-министър на транспорта е назначен Камен Спасов - доцент във факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е Химико-технологичния и металургичен университет в София.
Георги Костов и Марина Бракалова стават зам.-министри на земеделието и храните. Доц. Костов е бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра "Лесовъдство" в Лесотехническия университет. Бракалова е завършила международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Била е мениджър, консултант, обучител, оценител и фасилитатор по проекти и програми на Фондация за общностно развитие ФОРА, Американския Червен кръст, UNDP, USAID и др. Последната й длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.
Петя Евтимова, зам.-министър на труда и социалната политика, е заемала същата позиция, но в МОН, по времето на ГЕРБ. До края на юни е била сътрудник на евродепутат.

Георги Савов участва в над 20 дружества


Справка в Търговския регистър показва, че зам.-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов се води управител или съдружник в над 20 фирми: "КАРИ-10" ЕООД, "САРИНИ" ООД, "НЕРМИНА" ЕООД, "КАД ХОЛДИНГ" ООД, "МЕТИНВЕСТ" ООД, "КАРИ ИНЖЕНЕРИНГ 2012" ЕООД, "НЕРМИНА" ЕООД, "ЛЕМА" ЕООД, "КАРИ ТРАНСПОРТ" ЕООД,"МВ СТРОЙ" ЕООД, "КАРИ СТРОЙ" ООД, ЕТ "АРХ. ГЕОРГИ САВОВ", "МЕТИНВЕСТ" ООД, "КАРИ СТРОЙ" ООД, "АЛЕКСИЕВ И САВОВ" ЕООД, "САРИНИ" ООД, "НЕРМИНА" ЕООД, "САРИНИ" ООД, "АЛЕКСИЕВ И САВОВ" ЕООД, "НЕРМИНА" ЕООД. Системата отчита и прехвърляне на дружествен дял в "АЛЕКСИЕВ И САВОВ" ЕООД. А също така в "КАРИ СТРОЙ" ООД, "МЕТИНВЕСТ" ООД, "МЕТИНВЕСТ" ООД, "КАРИ СТРОЙ" ООД.
Почти всички компании са с предмет на дейност строителство, архитектура и други дейности, свързани с непосредствените задължения на новия зам.-министър.
По закон хората в изпълнителната власт нямат право да участват в частни фирми. Те са длъжни да депозират оставките си в управителните органи и да прехвърлят фирмите си на други лица. 


Радослав Русев даден на прокурор за ВиК-Добрич


Десислава Терзиева - бивш министър на регионалното развитие, подаде сигнал до прокуратурата срещу бившия шеф на ВиК-Добрич Радослав Русев. Именно него служебният премиер Георги Близнашки издигна за зам.-министър на регионалното развитие. Причина за сигнала на Терзиева бяха откритите огромни разлики между отчетените от Русев неразплатени задължения на управляваната от него фирма и фактически откритите в счетоводството на компанията. През 2013 г. Русев е представил пред МРР отчет за 26,7 млн. лв. неизплатени дългове. Извършената проверка показала, че дълговете всъщност са 2 млн. повече - 28,730 млн. лв. Русев е оставил компанията в много тежко финансово състояние. При напускането му загубите са 769 000 лв. 84% от водата пък се губи, докато стигне до потребителите, при около 50% средно за страната.
След като медиите писаха за даването на прокурор на Русев за укриване на дългове на ръководената от него фирма, от МРР разпространиха съобщение, че не му е повдигнато обвинение.


Аглика Адамова в опасни връзки с Косьо Черния

Аглика Адамова-Петкова ще е заместник на правосъдния министър Христо Иванов, съобщи самият той пред БНР. Името й не бе обявено заедно с това на колегите й в другите ведомства, тъй като Иванов не сколасал да направи предложението навреме, обясни той.
Адамова е дъщеря на Величко Адамов - близкият приятел на кадровика на съдебната система Косьо Черния и ректор на Стопанската акадия "Димитър Ценов" - Свищов.
"Лично аз намирам за изключително лош вкус да се атакуват хора заради родителите им. Просто да си говорим за това кой чий син е, просто е срамно, наистина", заяви правосъдният министър, за когото медиите съобщиха, че е с отнети адвокатски права. Иванов направи уточнението, че думите му не трябва да се използват като потвърждение на информацията за Адамова.


Майката на Симеон Дянков издигна Петя Евтимова 


Петя Евтимова стана известна покрай близостта си с майката на бившия финансов министър от правителството на ГЕРБ Симеон Дянков. В медиите бе публикувана информация, че именно важната родителка е помогнала за назначаването на Евтимова за зам.-министър на образованието, отговарящ за еврофондовете, от Сергей Игнатов. Именно тя подготви първия вариант на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който бе тотално отхвърлен от Европейската комисия като некадърен и примитивен.


Реставрират Георги Костов в земеделието


Доц. Георги Костов беше изпълнителен директор на Агенцията по горите при управлението на ГЕРБ. През 2011 г. икономически интереси и вътрешнополитически борби в партията станаха и причина той да бъде уволнен под натиска на Емил Димитров, депутат от ГЕРБ. Вчера той бе назначен за зам.-министър на земеделието. Някои съзират в реставрацията му планове за разчистване на сметките с Емо Фаса, както е по-известен бившият гербаджия.
Както медиите тогава писаха, натиск за уволнението на Костов е оказал именно Димитров заради спорни концесии на ловни стопанства. Костов разкритикува промените в Закона за горите, които позволиха многогодишни договори за наема на ловни полета, от които се облагодетелства Димитров.
По-късно Димитров напусна партията под предлог, че не е съгласен с политиката, която води Цветан Цветанов. Той участва в учредяването на новата политическа формация БАСТА заедно с бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 151

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 113

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 129

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 88

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 677

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ