14 Април 2021сряда02:29 ч.

Не броят пулмолозите за „първа линия”

Белодробните лекари от доболничната помощ се оплакват, че МЗ ги пренебрегва

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 671

Пулмолози, които работят само в доболничната помощ, не получават допълнителни 1000 лв. за работа на първа линия, въпреки че непрекъснато са в контакт с болни от КОВИД-19, сигнализира за пореден път Българското белодробно дружество до министъра на здравеопазването. В писмото си до МЗ дружеството настоява лекарите по белодробни болести, работещи само в доболничната помощ, да бъдат признати като медици от първа линия, тъй като от началото на пандемията преглеждат пациентите си лице в лице, а не по телефон. 

За ДУМА председателят на организацията доц. д-р Владимир Ходжев посочи, че кризата с КОВИД-19 за пореден път е показала колко малко са специалистите по пневмология и фтизиатрия в страната и колко голяма е ролята им.

Ходжев изтъкна, че белодробните специалисти у нас са неравномерно разпределени. "В градове, където е имало или има специализирани или университетски болници, недостигът не е толкова осезаем. Средната възраст на колегите е доста висока. Заради недофинансираните клинични пътеки, въпреки че напоследък имаше известно увеличение на цените, и интересът към специалността от младите не е много голям", посочва експертът.

Специалността е неглижирана, дори обществото не приемаше пневмонията като опасно заболяване и едва сега хората си дадоха сметка колко важно е лечението на белодробните инфекции, казва доц. Владимир Ходжев.

Между 598 и 610 са пулмолозите в България през последните 10 години, сочат данните на НСИ към 2019 г. Според статистиката в областите Добрич и Кърджали има само по шестима специалисти. През 2020 г. немалко белодробни лекари починаха от КОВИД-19. Голяма част от пулмолозите работеха на два договора и не се усещаше недостигът им, но когато през ноември-декември мнозина влязоха в отделенията за КОВИД-19, не можеха да работят на второто място. Доц. Ходжев подчерта, че работата на пулмолозите, в това число и на работещите в доболничната помощ, се увеличи през последната година и заради необходимостта от по-продължително проследяване на пациентите, преболедували КОВИД-19, повечето от които са със сериозни белодробни усложнения.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ