28 Октомври 2021четвъртък05:16 ч.

Не е яко да си вандал

/ брой: 179

автор:Велиана Христова

visibility 200

Д-р Чавдар Венчев е педиатър, пенсионер от Пловдив. Освен че продължава да упражнява професията си, продължава да поддържа и освежава паметници на партизани, загинали в борбата с фашизма. Прави го по своя воля и със свои сили, може би защото е син на партизанин - баща му полк. Петко Венчев е бил в отряда "Васил Левски". 

В България обаче антикомунизмът вече над 20 години е държавна политика, която намира израз и в поругаването на антифашистката Съпротива. В цяла Европа партизаните, които са воювали срещу хитлеризма и нацизма, са почитани като герои. Единствено у нас хора, наричащи себе си "демократи", свободно и обилно шестват из медиите с хули срещу "шумкарите", наричат ги терористи и престъпници. И това продължава много години вече. И май колкото повече се отдалечаваме от комунизма, толкова повече се развихря антикомунизмът. 

Преди и комунизмът ни беше криворазбран, сега и антикомунизмът ни - също. Той не може да заличи историята, не може да я промени, но може да я обезцени и да превърне гаврата с нея в геройство. Може да я цензурира в учебниците и да "изчисти" в мисленето на много млади хора уважението към миналото. А когато го няма уважението, много лесно става "яко" да се сбиеш на улицата с връстника си; да обидиш с "глей си работата, дърто!" някой старец, който ти е направил забележка; да наплескаш графити по фасадата на блока или да потрошиш някой паметник. Ей така, за кеф. 


Ето две снимки, направени от Чавдар Венчев, на едно и също място, с година разлика във времето. Първата е от Дeвети септември 2020 г., след като е била възстановена паметната плоча на 35 антифашисти от Пловдивския край, разстреляни на 31 май 1944 г. Втората е от същата дата - Девети септември, но тази година. Плочата е потрошена на парчета, разхвърляни безразборно по земята. Кой го е направил? Потомък на някой от тия, дето е разстрелвал, или просто млад хулиган, възприемащ като геройство да се държиш хашлашки в обществото? А че човек е вложил сили да възстанови плочата, че за мнозина мястото е Голгота, че на това място са избити хора заради идеалите си, какво значение има - уважението липсва. Държавата толерира вандализма. В обществото ни днес уважението все повече се превръща в екзотика. Но когато не уважаваш миналото, не уважаваш и настоящето. И да рушиш става модерно. Само че това нито е геройство, нито е яко. Срамно е.

 

 

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ