19 Януари 2020неделя03:39 ч.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Не искам България да катастрофира от самодоволство

Какво каза президентът Румен Радев в цитати

автор:Дума

visibility 1579

„Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре“

„Когато разделението на властите се изпразва от съдържание, Народното събрание приема лобистки закони, правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции за преодоляване на колективната безотговорност и ерозията на държавността“.

„За неутрализирането, за обезвреждането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите. Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата".

"Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор".

„Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, разбира се, ако управляващите не смятат, че са непогрешими“.

„Ще се възползвам от правото си да внасям предложения за промени в Конституцията“

„За мен е важно да видя какво мислят българските граждани“.

"За мен изобщо не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда".

 "Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам - и на много хора, представи за демократичност на законодателния процес".

"Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 години. И чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен негов стил - за 20 минути".

„Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори“.

„А Конституцията има върховенство над всички други закони. Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията?“.

„И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира от главния прокурор, да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него“.

 

 

 

"Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат".

 "Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на тези институции има история. Ние сме имали по-висок кредитен рейтинг - "ВВВ+" от 2006 до 2008 г. Тогава на власт бе правителството на Сергей Станишев. След това плюсчето изчезва и ние започваме да си понижаваме кредитния рейтинг и сега ние възстановяваме рейтинга от 2013 година“.

 „Изостаналите сме толкова много от държавите в Източна Европа, с които сме имали равен старт, че трябва да се прави много повече и не трябва да се позоваваме на различни класации - фокусът е тук".

"Ние не трябва да се съобразяваме със заплахите на г-н Путин, трябва да се съобразяваме с нашите амбиции. Правителството полага усилия, но някои неща трябва да се отчетат - това забавяне си има цена. Ние българите, с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа“.

„При закупуването на самолетите Ф-16 правителството погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия“.

„Ако кабинетът беше решил да купи „Грипен“ по начина, по който купи Ф-16, аз щях да съм същия върл противник. Покрай Ф-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове“.

Превалявания от дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 14

Почина болен от свински грип в Смолян

автор:Дума

visibility 695

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 265

Инцидент в Истанбул

автор:Дума

visibility 95

Русия против нов закон за образованието в Украйна

автор:Дума

visibility 134

Сблъсъци в Бейрут

автор:Дума

visibility 108

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 526

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 651

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 511

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ