01 Юни 2020понеделник03:09 ч.

Не казват и гък

/ брой: 58

автор:Мая Йовановска

visibility 554

Обявените от властта мерки за справяне с икономическите и социални последици от COVID-19 бяха посрещнати, меко казано, скептично и от бизнеса, и от опозицията. Това очевидно не е самоцелно, защото едва ли някой може да бъде обвинен, че е против работеща програма за справяне със стопанските последствия от заразата. Работодателите дори обявиха някои от мерките за прокризисни.

Недопустимо е в подобна ситуация да не се казват нещата докрай, а и елементарният пиар няма да свърши работа никому. Във вторник, когато обяви тези мерки, премиерът Борисов заяви, че като цяло за тяхното изпълнение държавата "ще мобилизира" общо 4,5 млрд. лв. Сиреч държавата няма да даде тази сума.

Въпросната мобилизация влючва няколко мерки, но никак не е сигурно, че от тях ще произтекат релни резултати, както и дали наистина ще бъде съсредоточен подобен финасов ресурс. 

По въпроса с т.нар. подкрепа 60/40 стана ясно, че повечето работодатели и работници ще предпочетат варианта със съкращаване. Щото така ще загубят по-малко. Толкоз за този 1 милиард.

Отделянето на 500 млн. лв. като гаранция за кредити на бизнеса чрез ББР според финансовия министър Горанов ще генерира заеми за около 2,5 млрд. лв. Въпросът е при кого ще отидат тези средства? Управляващите многократно са заявявали, че приоритетно банката дава пари в подкрепа на малкия и средния бизнес. Но практиката показа друго.

Освен това властта "благородно" предлага на най-закъсалите хора, ако искат, да вземат безлихвени кредити до 1500 лв. от търговски банки. Каква обаче е гаранцията, че кредитът ще остане безлихвен, ако потребителят не си е плащал вноските до момента, в който извънредното положение приключи? 

Борисов има впечатляващ размах, когато харчи. Милиарди за самолети, магистрали... В много страни държавата отпуска безвъзмездна помощ за всеки. У нас властта дори я е страх да коментира тази тема. Не казват и гък!

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ