14 Април 2021сряда04:04 ч.

Не казвай "Хоп!", преди да скочиш

/ брой: 165

автор:Веселка Венкова

visibility 1969

Когато напишете в интернет търсачката Гугъл тази народна мъдрост, най-напред излизат меракът ни за "присъединяване към еврозоната" и заканата "за дефицит под 3 на сто" на това правителство. "Не казвай "Хоп!", преди да си скочил" - тази българска поговорка обича да цитира често еврокомисарката Кристалина Георгиева. Вероятно защото е реалистка. Но в ЕК, като не четат на кирилица, набързо ни похвалиха за шумния "хоп" в Четвъртия мониторингов доклад. Възпитаните еврочиновници се надяват добрият им тон да ни стимулира и следващия път да сме от другата страна на рова. Много ни се ще да вярваме, че ще е така, ама нашенецът често забравя, че с два малки скока пропаст не се прескача.
Дано в следващия доклад на ЕК вместо "устрем" пише "резултати". Така евродепутатката Илияна Йотова коментира доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, определен от управляващите като "изключително положителен". В тълковните речници на европейските езици устрем и резултати може пък да са синоними. С тези потупвания по рамото ЕК сигурно смята, че мобилизира управниците. Вярно, малко са четири години, за да разберат европейците, че ние само от твърди мерки и червени картони разбираме. За българина поощренията често са равнозначни на похвала за вече свършена работа.
Липсват убедителни резултати, които да доведат до прекратяване на механизма за наблюдение от страна на ЕК, твърди друга евродепутатка, Фелиз Хюсменова, в становището си, пратено до медиите. Защото резултатите не съответстват на усилията. Не е достатъчно само да се "напише домашното" по препоръките от предишния доклад.
Критиките към съдебната власт в целостта й съд-прокуратура са позитивни, което е оксиморон (взаимноизключващи се понятия редом). "Губят" се нещо в доклада специализираните съдилища. Може би ЕК смята, че промените в НПК са достатъчни, гадаят родни евродепутати. На депутатката от ЕП Илиана Йотова й "липсва" един пасаж, записан в доклада от миналата година, относно "необходимостта от създаването на т.нар. специализирани структури за съдебно преследване и произнасяне на решения по дела за корупция по високите етажи и за организираната престъпност".
Чудна работа наистина, защо по света резултатите имат реални измерения, а у нас те са предимно философски и етични категории. Дали пък похвалата за реформаторския дух не е отново само допълнителен стимул - бонус за усърдието.
Защото криво да седим право да съдим, какво се е променило за една година? Устрем, желание и импулси на думи - бол. Силна политическа воля "за дълбока и трайна реформа в съдебната система" - има, но това не са резултати, господа.
Няма какво да се плашим, защото Борисов отговори, че от утре прави екшън план и започва да изпълнява "забележките" на ЕК. Щото похвалите са общи, забележките - конкретни. Не стана ясно само какво трябва да означава това "ново партньорство с комисията"?

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ