16 Януари 2022неделя23:35 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Не казвай "Хоп!", преди да скочиш

/ брой: 165

автор:Веселка Венкова

visibility 2079

Когато напишете в интернет търсачката Гугъл тази народна мъдрост, най-напред излизат меракът ни за "присъединяване към еврозоната" и заканата "за дефицит под 3 на сто" на това правителство. "Не казвай "Хоп!", преди да си скочил" - тази българска поговорка обича да цитира често еврокомисарката Кристалина Георгиева. Вероятно защото е реалистка. Но в ЕК, като не четат на кирилица, набързо ни похвалиха за шумния "хоп" в Четвъртия мониторингов доклад. Възпитаните еврочиновници се надяват добрият им тон да ни стимулира и следващия път да сме от другата страна на рова. Много ни се ще да вярваме, че ще е така, ама нашенецът често забравя, че с два малки скока пропаст не се прескача.
Дано в следващия доклад на ЕК вместо "устрем" пише "резултати". Така евродепутатката Илияна Йотова коментира доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, определен от управляващите като "изключително положителен". В тълковните речници на европейските езици устрем и резултати може пък да са синоними. С тези потупвания по рамото ЕК сигурно смята, че мобилизира управниците. Вярно, малко са четири години, за да разберат европейците, че ние само от твърди мерки и червени картони разбираме. За българина поощренията често са равнозначни на похвала за вече свършена работа.
Липсват убедителни резултати, които да доведат до прекратяване на механизма за наблюдение от страна на ЕК, твърди друга евродепутатка, Фелиз Хюсменова, в становището си, пратено до медиите. Защото резултатите не съответстват на усилията. Не е достатъчно само да се "напише домашното" по препоръките от предишния доклад.
Критиките към съдебната власт в целостта й съд-прокуратура са позитивни, което е оксиморон (взаимноизключващи се понятия редом). "Губят" се нещо в доклада специализираните съдилища. Може би ЕК смята, че промените в НПК са достатъчни, гадаят родни евродепутати. На депутатката от ЕП Илиана Йотова й "липсва" един пасаж, записан в доклада от миналата година, относно "необходимостта от създаването на т.нар. специализирани структури за съдебно преследване и произнасяне на решения по дела за корупция по високите етажи и за организираната престъпност".
Чудна работа наистина, защо по света резултатите имат реални измерения, а у нас те са предимно философски и етични категории. Дали пък похвалата за реформаторския дух не е отново само допълнителен стимул - бонус за усърдието.
Защото криво да седим право да съдим, какво се е променило за една година? Устрем, желание и импулси на думи - бол. Силна политическа воля "за дълбока и трайна реформа в съдебната система" - има, но това не са резултати, господа.
Няма какво да се плашим, защото Борисов отговори, че от утре прави екшън план и започва да изпълнява "забележките" на ЕК. Щото похвалите са общи, забележките - конкретни. Не стана ясно само какво трябва да означава това "ново партньорство с комисията"?

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 546

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 621

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ