06 Август 2021петък01:10 ч.

Актуално

Не може да има "любими" на властта общини

Грижата за хората на Първомай за Светозар Славчев е кауза

/ брой: 117

автор:Павлета Давидова

visibility 235

Понеделник сутрин, в първомайското село Градина е време за традиционния селски пазар. Сред хората между сергиите е и Светозар Славчев, който е кандидат в листата на "БСП за България" в Пловдивска област. Не е планувал конкретна предизборна среща, но смята, че мястото му е сред местните. "По-добре аз да дойда сред тях, така по-лесно ще чуя проблемите им и ще им обърна внимание. Какъв е смисълът да ги поканя в читалището и да им кажа: Елате ме вижте", обяснява той. След обиколката вече се е събрала голяма група, която иска да обсъди изборите с него, сядат в близкото кафене.
За втори път в рамките на годината Славчев е кандидат за народен представител от БСП, хората вече знаят приоритетите му и причините да се кандидатира. Искат общината да има свой представител в НС - не са имали такъв от времето на Петър Мутафчиев. Имаме стари проблеми, които да поставим пред младия ни кандидат, подхвърлят те. А Славчев е подготвен - мостът над р. Марица край селото е проблем. По него не може да минава тежка техника, бизнесът също иска да няма ограничение и съоръжението да се обнови. Кметът Йордан Стоев посочва, че сега пожарникарска кола по моста не може да мине, а за да се докара бетон, трябва да се "въртят" допълнителни 120 км. Ако оправим моста обаче, целият трафик ще минава през селото, трябва и за това да се помисли. Светозар Славчев е подготвен и по този въпрос, все пак има опит и от общинския съвет в Първомай, изброява проекти, с които инфраструктурата може да се подобри, иска повече средства да бъдат насочени и за саниране на болницата, както вече се е случило в общинския център.

Кметът Йордан Стоев

И Славчев, и Стоев отбелязват, че нещата се случват трудно - заварили са общината с дългове от над 4 милиона лева. Дано след изборите най-сетне спре практиката да има "любими" общини, на които властта приоритетно раздава пари, единодушни са двамата. Кметът е независим, подкрепен от БСП. Казва, че така има шанс за повече подкрепа, а и той, и Славчев искат да подобрят живота на съселяните и съгражданите си.
Все пак, по един от проблемите на с. Градина е работено и от предните управляващи, а сега и от новите - общината е задвижила проект за канализация, стигнал е до министерството, уж е одобрен, но пари за действие така и не пристигат. Земеделското министерство пък има сграда, която е до местната ясла. Мястото обаче е запуснато и занемарено, превърнало се е в змиярник. На писмо от кмета до МЗХ от министерството нагло отговорили: "Прав сте, почистете го за ваша сметка".
Славчев обобщава - постоянно се говори за децентрализация, институциите обаче си прехвърлят отговорността, накрая поставят още повече задачи пред общините и местната власт. А това почти никога не е обезпечено финансово, необходимо е да се мисли, преди да трупат още и още задачи, които кметовете все по-трудно изпълняват. Той е юрист, точно затова и повдига темата за прословутата съдебна карта, предлагана от ВСС. Славчев е против закриването на съдилищата, особено по начина, по който се предлага. Съдът в Първомай съществува от 1930 г., това е институция, която символизира съдебната власт, припомня той. Кандидатът за народен представител със съжаление посочва и други закрити или преместени ведомства - като данъчната служба да речем, които са преместени от Първомай. Не пропуска да отбележи, че и районната прокуратура вече е с друг статус - на териториален отдел. "Не бива да закриват съда, с този подход остава да закрият и полицейските управления. Ако съдът бъде преместен в Пловдив, това още повече ще повиши разходите. Изобщо не мислят за хората в малките градове", ядосва се юристът.
Светозар Славчев посочва, че Градина е живо село - има училище, ясла... "Класовете ми са пълни, не ме дотират, имаме дете, което е второ на олимпиадата по литература, на друго малко не му достигна да е трето. Срещнахме се с тях, с учителите. Тук не се отбива номерът", хвали се кметът. Славчев веднага припомня предложенията на БСП за помощ на младите семейства и социалните мерки, свързани с подкрепа на науката и образованието. А на изпроводяк всички си пожелават община Първомай да изпрати свой човек в парламента.

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 159

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 149

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 156

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 347

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ