22 Юни 2021вторник00:55 ч.

Интервю

Нина Ставрева:

Не може жилищен квартал да е обиталище на змии по "Натура 2000"

По проблема за защитените зони големият въпрос е какви ще са компенсациите, казва кметът на община Каварна

/ брой: 163

автор:Аида Ованес

visibility 3309

Нина СТАВРЕВА е родена на 23 март 1976 г. Завършила е Икономическия университет във Варна, магистър е по аграрна икономика и педагогика. Лицензиран оценител на земеделски земи и недвижими имоти. От 1997 г. работи като учител в Професионалната земеделска гимназия "К. Тимирязев" в Каварна. Била е председател на Младежкото обединение на социалистите в община Каварна, член на ИБ на Общинския съвет на БСП в Каварна. От 2013 г. е председател на Обединението на жените социалистки в Каварна. Била е и общински съветник. Избрана за кмет на общината през 2015 г.


- Каква част от поетите от вас ангажименти за развитие на туризма са изпълнени до този момент?
- В туризма ангажиментите ми не са само за тази година, а за целия мандат. Тази година на плажната ивица вече имаме декинг, пешеходната алея, за която говорим още от м.г. - съоръжение, което се ползва от каварненци и гости на града с удоволствие. Обособените сенници са факт, озеленяването също, така че със самочувствие мога да кажа, че Каварна има прекрасен плаж на европейско ниво. Сега в Каварна е най-евтината сянка - чадър и 2 шезлонга са 9 лв. в частта на концесионера, а в общинската част са 4 лв. Но усилията ни ще продължат до края на мандата, последователни и упорити сме.
- Имаше м.г. сериозни проблеми със зеления покрив на читалището. Решен ли е въпросът, или то продължава да се наводнява?
- Не е решен. Този обект е доста спорен. Той бе приключен и открит през септември 2015 г., но заради недоброто изпълнение на дейностите библиотеката и читалището се наводняват. Прозорците продължават да са отворени заради влагата, която се образува. Правихме среща с изпълнителите и със създателите на проекта. Проектантите казват, че дейностите не са изпълнени така, както са заложени, а изпълнителите твърдят, че всичко е направено според проекта. Като община ще опитаме, чрез местната инициативна рибарска група, да финансираме отново обекта, за отстраним това абсурдно положение.
- Колко пари бяха дадени за този зелен покрив?
- 252 424.87 лв., като 75% са евросредства, а 25% съфинансиране от държавния бюджет.
- Поехте ангажименти и по отношение на здравеопазването, социалното подпомагане, както и заетостта в общината. Какво е състоянието на болницата?
- Общинската болница МБАЛ-Каварна е един от 7-те ми основни ангажименти. Предвидената за 2017 г. субсидия е 440 хил. лв., вече сме платили около 60% от нея. Няма да допуснем болницата да фалира и още по-малко - да бъде затворена. Тя обслужва две общини и е първото лечебно заведение след границата с Румъния.
- Има ли задължения болницата?
- Около 250 хил. лв. Вече има сключен договор с Медицинския университет във Варна с идеята оттам да пращат на стаж в Каварна млади лекари. Осигурихме и коридор за пациенти от каварненската  към Университетската болница във Варна, като нашите пациенти ползват определени предимства по този т.нар. здравен коридор. Това, заедно с програмата за профилактика, е благодарение на усилията на управителя на болницата д-р Десислав Тасков. Много се гордеем с профилактичните програми. През септември започва още една. Друг изпълнен ангажимент е "Зелената линейка", която обикаля селищата на общината за провеждане на прегледи. Бяха хоспитализирани 15 души, някои от които бяха насочени към окръжната болница в Добрич. Тази програма ще продължи.
Общинското предприятие също е факт. То започна работа през юни т.г. Предметът му на дейност е озеленяване, чистота, сметосъбиране и сметоизвозване и ниско строителство (тротоари, частични ремонти). В него работят 55 души, като във всяко селище работят местни хора. По време на срещите ми с хората по населените места, те искаха точно такива дейности.
- Какви са проблемите с фирма "Титан"?
- Сериозни. Има неизпълнение на клаузите по договора. Техниката, с която трябва да се извършва тази дейност, не е на разположение. Миналата седмица им изпратихме писмо, в което им дадохме срок 24 часа да доставят необходимата техника, посочена в техническата спецификация на обществената поръчка.
- Откога е договорът?
- От 19 ноември 2015 г., но към 17 август 2017 г. няма още такава техника.
- Ще прекратите ли договора?
- Натам вървят нещата. Така или иначе един от моите ангажименти е сметосъбирането и сметоизвозването да станат общинска дейност. Вече има решение на ОбС за това, то е част от предмета на дейността на общинското предприятие. Ще пуснем обществена поръчка за закупуване на необходимата техника. Има отчисления по чл. 64 към РИОСВ-Варна, и имаме натрупана сума, която ще използваме. В пъти по-евтино ще излиза на общината.
- Какво става с пречиствателната станция?
- Пречиствателната ни станция от 1 май 2016 г. е собственост на ВиК асоциацията в Добрич. Никакви усилия, никакви ремонтни дейности, никакви рехабилитации.
- В последните седмици проблемите около защитените зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали" разбуниха духовете. Докъде стигна решаването им?
- До момента са сформирани работните групи в четирите сектора: земеделие, туризъм, енергетика и акватория. Министър Нено Димов беше на посещение в Каварна миналата неделя и се разбрахме работните групи да работят тук, на терен. Всички тук сме с усещането, че цялата работа по очертаване на границите на "Натура 2000" през годините не е свършена на терен. Не го твърдим, но е факт, че има допуснати грешки. Може и да са били на терен, но да не са отчетени редица неща, които е трябвало да бъдат отчетени. Например в границите на защитените зони попадат гробището на Топола, цялото селищно образование Божурец, което е урбанизирана територия от 1987 г. Жилищен квартал "Младост" от двете страни на болницата в Каварна се оказва, че е местообитание на ивичест смок...
- Т.е. трябва да бъдат оставени змиите да се разхождат свободно край болницата, така ли?
- Трябва да ги пазим, защото в Интегрирания план за управление пише, че това е защитен вид. Но е абсурдно жилищен квартал в град да бъде местообиталище на змии, били те и защитен вид. В петък сме изпратили писма до МС, до МОСВ, до МФ и МЗХ с конкретни предложения. Преди всичко настояваме да получим пълните досиета на зоните, посочени за защитени, в "Комплекс Калиакра", "Калиакра" и "Белите скали". Но ги искаме във вида, в който са представени на ЕК, придружени с първичните данни и информацията на базата, на която са определени границите и методологията за определянето им. Аз и на срещата с министър Нено Димов казах, че настояваме за ново прекартиране, колкото и от зелените организации, и от РИОСВ да твърдят, че това е невъзможно. Напротив, възможно е. Има държава, която е успяла да намали границите си по "Натура 2000" - Австрия, членка на ЕС, а Полша плаща санкциите към ЕС така, че да не бъдат ограничавани правата на хората, чиито имоти попадат в защитените зони.
В крайна сметка големият въпрос е какви ще бъдат компенсаторните плащания за собствениците. Не е ясно какъв ще е размерът им. Говори се за суми между 50 и 500 евро на хектар, както е по директивите. Методологията в момента се обмисля. Ако за земеделската земя има някакъв шанс да се определи някакво обезщетение или земята да бъде заменена, не е ясно как ще бъдат обезщетени собствениците на имоти в урбанизирани територии, на каква база. Веднъж са изхарчени пари за купуване на терен. Ако има реализирана инвестиция - изградена вила, къща и прочее, коя стойност ще се вземе предвид? А пък, ако този човек реши да продава, колко ще бъдат пропуснатите ползи от това, че имотът му е в местообитание на редки или застрашени видове?
Заповедта на министър Димов от 28 юли е за понто-сарматските степи в зона "Калиакра", "Комплекс Калиакра". Там собствениците на частни имоти са 2490. Освен това там има и гори. Въпросът е ще сечем гори, за да отглеждаме степи ли? Още един абсурд, за който не се говори. Ако имотът ти е 1 декар и в него на 100 кв. м се намерят такива степи, се огражда целият имот, което също е недопустимо. Като кмет ще настоявам да бъдат извадени всички частни имоти от тези местообитания.
- Колко са те?
- 23 хил. дка са панто-сарматските степи според заповедта на министъра, а 9 хил. дка са частни имоти. Вътре влизат и земеделски земи, и частни имоти с планово застрояване. В крайна сметка, ако се върна пак на компенсациите, те изглеждат почти невъзможни. Според експертите справедливото обезщетение за пропуснати ползи трябва да е около 150 евро на кв.м, т.е. те ще надвишават 200 млн. евра. Това е десетки пъти повече от санкциите, които трябва да плаща държавата на ЕС. Защо ни плашат с 20 хил. евро на ден, аз на много места вече казах, това са около 14 млн. лв. на година. И толкова ли струват добруджанци на Република България? Темата е много сериозна. В крайна сметка някой трябва да понесе отговорност. Първата заповед за определяне на защитени зони е издадена през 2009 г., после има през 2012 г., 2013 г. А на територията на община Каварна има още две защитени зони - Било и Крайморска Добруджа. За защитена зона Било има издадена заповед - за около 109 хил. дка  земеделска земя, която е втора и трета категория. Вътре влизат селата Септемврийци, Белгун, Нейково, това е златна добруджанска земя. Там е житницата. Дори и розовият пеликан е в интегрирания план за управление като защитен вид на територията на Калиакра. Хората от региона не са виждали розов пеликан... Плюс това за 67% от всички защитени видове, посочени в този прословут Интегриран план за управление, пише, че няма данни за тяхното съществуване. Какво защитаваме тогава? Казват ни от МОСВ: "Вие имате прекрасни условия за съществуването на тези видове, ще ги направите местообитания, защото само тук е подходящото място". Аз пък питам какво правим с вида хомо сапиенс?
Министър Ненов каза, че се договорил в Брюксел да не бъдат събаряни нито енергийните паркове, нито голф игрището, но заради тях трябва да плащаме санкция. Също много се спекулира и с решението на съда на ЕС, защото в него, аз съм го чела много внимателно, пише, че България се осъжда да плати финансовите разноски. Голяма част от сигналите просто не са разглеждани, приети са като неоснователни. Да не говорим, че тези сигнали са подавани от български граждани. Темата е много, много сериозна.
- Тоест, няма проблем с ветрогенераторите?
- В последните 10 години на мониторинг няма реални данни за унищожени птици. За изграждането на ветрогенераторите от РИОСВ са давани положителни становища, според които ветрогенераторите няма да влияят отрицателно върху околната среда. Големият въпрос за община Каварна, е защо, след като има издадени заповеди и процесът по "Натура" започва още през 2006 г., а тези територии попадат в "Натура 2000", защо се продава земя там?
- Колко общинска земя е продадена там и за какво са използвани парите?
- За периода 2003-2015 г., земята в урбанизирана територия, която е продадена, е 3350 хил. дка. Там, където са били перките, земята е купувана като земеделска, след това е сменено предназначението й. Този процес е започнал още 1997-1998 г. и се завършва 2003-2007 г. Земеделската земя, която е продадена в общината, е 4615 дка. В нея има продадена земеделска земя и от частен съдебен изпълнител 1463 дка. Това означава, че някъде е имало грешка, общината е дължала пари, продавано е имущество, за да се платят задължения.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ