04 Август 2020вторник18:08 ч.

Проф. Иван Ангелов:

Не очаквам стопанско оживление

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 53

"Не можем да говорим, че предстои стопанско оживление". Това каза чл.-кор. проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН по време на дискусията, организирана от Форум за социална политика "Рискове и заплахи пред икономиката на България през 2011 година".
Пактът за финансова стабилност е напълно ненужен, тъй като преповтаря критериите за влизане в еврозоната, както и решението на ЕС за фискална дисциплина и Маастрихтските критерии. Това заяви икономистът по време на дискусията. Според него българската икономика трябва да се преструктурира изцяло, защото тя разчита основно на износ. В същото време голяма част от БВП се дължи на вътрешното потребление, а то не се оживява.
"За идващата година аз очаквам между -1% до 1% растеж на БВП", което е пренебрежимо малко и няма да доведе до справяне с високата безработица, заяви професорът. "На България е нужен растеж от поне 3%".
"Инфлацията, която миналата година беше 4.5%, тази година аз очаквам в най-добрия случай да бъде 4-5% в резултат на поскъпването на енергийните и на хранителните продукти. Ако обаче процесът, който започна в някой арабски страни продължи и в други страни от региона, а и извън него, смущенията, особено в енергийния пазар, могат да нараснат и това да доведе до още по-висока инфлация. Потенциал за увеличение на износа особено голям нямаме. Около 5-7, в най-добрия случай до 10% увеличение на износа. Но крайното потребление допринася с 94% за брутния продукт, така че от него зависи ще има ли растеж или не, а не толкова от износа. Износът трябва да е много по-висок, за да тегли", каза още Ангелов.
Икономическият експерт отбеляза, че ниските данъци в България не са достатъчни за привличане на чуждестранни инвеститори. Имаме най-ниските данъци в Европа, но данък "корупция" у нас е много висок и той е достатъчен, за да отблъсне чуждестранните инвеститори, отбеляза проф. Ангелов.

Борисов обеща милиони и на зеленчукопроизводителите

автор:Дума

visibility 126

Туроператорите излязоха отново на протест

автор:Дума

visibility 126

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 270

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 462

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 445

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ