23 Януари 2021събота00:46 ч.

Паметник на децата, жертви на нацизма, Лидице - Чехия

Инициативата

Не политиканствайте с паметта на загиналите деца!

/ брой: 18

автор:Велиана Христова

visibility 1231

В дните след новогодишните празници Инициативният комитет за изграждане на паметник на децата жертви на фашизма получава запитвания от българи от цялата страна докъде е доведена инициативата и кога ще бъде осъществена. За съжаление, все повече се убеждавам, че в нашата държава днес нищо смислено не може да бъде направено. Но на стотиците вече наши последователи сме длъжни на дадем отговор.

На 29 ноември 2019 г. внесохме поредно писмо в СОС - този път адресирано пряко до кмета Фандъкова и съветниците в новия СОС. Всеки път предоставяме подробни адреси и телефони за връзка. През всичкото това време - повече от две години до момента, нито кметът Йорданка Фандъкова, нито служителите на съвета, нито съветниците, нито зам.-кметът Тодор Чобанов, нито т.нар. Експертен художествен съвет не намериха за необходимо да ни уведомят за каквото и да било, камо ли да ни отговорят. Дори в последните дни на памет към жертвите на Холокоста, сред които са и хиляди еврейски хлапета, излетели през комините на Майданек. Дори в навечерието на 75-годишнината от края на чудовищната Втора световна война, пречупила не бъдещето, а живота на милиони невинни деца.

Очевидно, нашият инициативен комитет от 22-ма известни български граждани, които смятат себе си за интелигентни хора и вярват, че все са направили нещо добро за България, както и стотиците българи, които подкрепят инициативата, не заслужават височайшето внимание на господата по "върховете" на столичното управление. Противници сме на политическите скандали и разправии с когото и да било, но този път се налага да уведомим обществеността за случилото се, затова публикуваме последното ни обръщение лично до кмета, което уточнява подробностите. Най-малкото заради сърцатите българи, за които унищожените от политиката деца са болка и памет!

Уведомяваме всички присъединили се към  инициативата, че до момента в сметката на комитета за паметника са постъпили 38 822 лв.
(Банка ДСК, IBAN: BG49STSA93000025181669, BIC: STSABGSF (Христо Георгиев, паметник на загиналите деца). Последните вложители са Ваня Лазарова (97 лв.), Веселинка Йорданова (10 лв.), Георги Казанджиев (10 лв.), БАС - Казанлък (408 лв.), Атанас Казанджиев (17 лв.). 

Оставаме все още с надеждата, че този път ще бъдем чути.

Очакваме съпричастност, не политиканство.

До кмета на София

Г-жа Йорданка Фандъкова

До председателя на Столичния общински съвет

Г-н Елен Герджиков

До съветниците на СОС 

Уважаема г-жо Фандъкова, 

Уважаеми ръководители на Столичната община, 

Инициативният комитет "Паметник на децата жертви на фашизма", създаден на 9.02.2018 г., стана организатор на национално движение за изграждане в София на паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923-1944 г. На 15 април 1919 г. внесохме в деловодството на Столичната община документите, необходими според наредбата на СОС за поставяне на паметници с предложение в Борисовата градина, до т.нар. Огледало зад  Братската могила, да се изгради предложеният от нас паметник. Документите са заведени с входящ номер СОА19-НЦ62-534, 15.04.2019 г. 

От самото начало на инициативата заявяваме, че тя не е политическа и носи национален характер, самият инициативен комитет отклони желанието за участие на представители на партии и на действащи политици именно с цел да се избегне политизирането. Инициативният комитет се води от идеята, че в последните 10-ина години в много европейски страни бяха изградени мемориали в памет на загиналите деца - най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и особено през Втората световна война - във Франция, Испания, Германия, Чехия, Беларус, в Русия. Идеята на тези паметници е да се поддържа жива паметта за малките жертви на политическите и военните конфликти, за да не позволят народите никога повече днешните и утрешните деца да имат тяхната съдба. Авторите на мемориалите във Франция и Чехия през 2014 г. бяха наградени с най-високите отличия на своите държави. Смятаме, че и в България трябва да се осъществи подобна инициатива, защото и нашият народ е понесъл тежки загуби, паднали са жертва на конфликтите на възрастните и български деца. Инициативният комитет предложи като автор на паметника известния скулптор проф. Иван Славов, който ще изпълни проекта безвъзмездно. Идеята е върху паметника, добре съчетаващ се със средата и с минимална намеса в нея, да има надпис: "Никога повече!"

Инициативният комитет извърши мащабно изследване и издирване на имената и съдбите на български деца, загинали в годините 1923-1944 г. До момента имаме събрани данни за около 200 убити у нас деца и за още около 3000 български еврейчета от Беломорска Тракия и Македония, депортирани към пещите на Треблинка, сред които има и току-що родени бебета. Най-малкото застреляно дете е на година и седем месеца, най-големите в списъка са на 17 години. Знаем, че има и други загинали деца, издирването им продължава. При желание от Ваша страна можем да представим списъка с данните за загиналите деца. 

След обявяването на инициативата за нея изразиха подкрепата си стотици граждани и граждански структури от различни краища на страната, от различни етноси, хора с различни политически и религиозни възгледи, видни български учени и творци като Светлин Русев, член на Инициативния комитет, който бе един от най-всеотдайните привърженици на идеята. В набирателната сметка на комитета за изграждането на паметника постъпват непрекъснато дарения - от 2 до 1500 лв. В няколко града по идея на местни граждански структури се направиха срещи и дори благотворителен концерт за набиране на средства, като в тях участваха и хора от абсолютно всички партии у нас. По този начин българите изразиха желанието си да покажат хуманна и човешка съпричастност към една национална трагедия. Трябва да има място, където без разлика от личните си политически пристрастия да сведем глава и да поставим цвете с горест за онова, което възрастните са причинили на най-малките българи. Убедени сме, че това е пътят за единение на нацията - не помирение между жертви и палачи, което е невъзможно, а еднакво почитане на всички невинни жертви.

Предложението ни получи одобрение от директора на ПУБ на Борисовата градина проф. арх. Атанас Ковачев и от главния архитект на София Здравко Здравков, за което г-н Здравков е уведомил зам.-кмета Тодор Чобанов с писмо и молба предложението на инициативния комитет да бъде разгледано от Експертния художествен съвет към СО.

На 18 юни 2019 г. Експертният художествен съвет се е занимал с проекта на Инициативния комитет. В произнесеното становище отказ няма, но за наше изумление  то носи изцяло политически, дори профашистки характер и няма нищо общо със задачите на Експертния художествен съвет, който има съвсем други функции. Протестираме срещу внасянето на политически съображения и инсинуации по отношение на една национална хуманна инициатива, която е изрично и съзнателно изначално лишена от политически и партийни нюанси. Според художествените експерти 1923-1944 г. е "ограничен времеви период", затова предлагаме, ако те имат конкретни данни за деца, разстреляни и избити в друг времеви период, да ни ги предоставят, за да попълним съставения от нас списък. Нашите аргументи и действия за отхвърляне на политизирането и за постигане на единение в името на паметта за най-малките жертви на войната и насилието са посочени от съвета точно в обратен смисъл, което ни убеждава, че обсъждането е било формално без каквото и да било разглеждане на внесените от нас документи.

На 2 август 2019 г. внесохме в деловодството на Столичната община възражение срещу подобен подход от страна на Експертния художествен съвет с настояване на негово заседание да бъдат поканени представители на инициативния комитет и скулптора проф. Иван Славов за представяне на идейния и художествен проект на бъдещия паметник. До момента обаче никакво движение и никакъв отговор по нашето възражение няма. 

Преди да се обърнем към Вас, изчакахме да  завършат окончателно  местните избори и се въздържахме от всякакви публични реакции на случилото се заради реалната опасност нашите действия да бъдат грубо политизирани. И с надеждата Столичният общински съвет в новия си състав да не се отнесе формално към проект, подкрепен от толкова много българи от цялата страна и превърнал се наистина в национална инициатива. Сега се обръщаме към Вас с надеждата за съдействие процедурата по изграждането на паметника да бъде продължена по един нормален начин и с Вашата подкрепа да бъде доведена до успешна реализация. Скулпторът проф. Славов е готов с идейния проект и с макет на паметника и лично ще го представи пред Експертния художествен съвет и пред Общинския съвет. 

 29.11.2019 г.

Председател на Инициативния комитет:

Анжел Вагенщайн

Секретар: Велиана Христова

Инициативен комитет: Анжел Вагенщайн (сценарист, писател, общественик), Велислава Дърева (журналист), д-р Велиана Христова (журналист), Христо Георгиев (журналист, писател, издател), проф.Светлин Русев (художник), проф. Валентин Старчев (скулптор), Иво Хаджимишев (художник фотограф), ген. Ангел Марин (бивш вицепрезидент), ген. Георги Иванов (първи космонавт на България), д-р Лидия Иванова (философ), проф. Андрей Пантев (историк), проф. Искра Баева (историк), проф. Евгения Калинова (историк), акад. Дамян Дамянов (хирург), Снежана Тодорова (филолог, Съюз на българските журналисти), Къдринка Къдринова (журналист), Емил Бехар (педагог, общественик), Емил Кало (икономист, общественик, бивш председател на "Шалом"), Валентин Караманчев (журналист, писател, общественик), Боян Ангелов (писател, Съюз на българските писатели), проф. Благовест Вълков (архитект), Владимир Шейтанов (юрист, адвокат), Петър Андасаров (писател).   

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ