16 Октомври 2019сряда18:51 ч.

И Европа опитва да се пребори с полипрагмазията

Здраве

Не са ли твърде много лекарствата ми?

Или как Америка се опитва да се справи с епидемията от полипрагмазия

/ брой: 171

автор:Аида Паникян

visibility 563

Лекарствата поддържат в добро здраве възрастните хора, удължават живота им и добавят качество в него. Но понякога те могат и да им създадат допълнителни здравни проблеми. Понякога майка ми казваше: "Не ми стига 8-часов работен ден, за да взема всички лекарства, които докторът ми предписа!" Тогава се замислях колко ли български възрастни хора с едно-две или повече хронични заболявания имат този проблем? В интерес на истината тя бе много критична към лекарствата, които й предписваха и се съобразяваше със страничните им действия...

За жалост няма "магично хапче", което единствено да решава здравните проблеми на хората с хронични заболявания. Но със сигурност има начин лекарите да преодоляват полипрагмазията (предписване на много лекарства наведнъж). Проблемът не е само с български адрес. 

"Съединените щати са в хватката на невиждана епидемия от вреда от прекомерното предписване на лекарства. Ако не се предприеме нещо за промяна на съвременните практики, претоварването с лекарства ще допринесе за преждевременната смърт на 150 000 възрастни американци през следващото десетилетие и ще намали качеството на живот за милиони повече." Това пише в доклад на Lown Institute - нестопански мозъчен тръст в Бруклин, Масачузетс. Според експертите фокусирането върху намаляването на неподходящи или ненужни лекарства може да спести до 62 млрд. долара на САЩ през следващото десетилетие само от ненужна хоспитализация на възрастни. Данните от доклада сочат, че всеки ден 750 американци на 65 и повече години са хоспитализирани поради сериозни 

странични ефекти от едно или повече лекарства

През последното десетилетие възрастните американци са търсили медицинско лечение повече от 35 млн. пъти за нежелани лекарствени реакции, регистрирани са и повече от 2 млн. болнични приема.

Предписването на множество лекарства на отделни пациенти (наречени полифармация/полипрагмазия в научната литература) е достигнало епидемични размери. Повече от 4 на 10 възрастни приемат пет или повече лекарства, отпускани по рецепта на ден, утроявайки се през последните две десетилетия. Близо 20% приемат 10 или повече лекарства, става ясно от доклада.

Само от 2006 до 2014 г. се е удвоил броят на приетите в спешните отделения възрастни пациенти заради нежелани лекарствени реакции. Претоварването с медикаменти е невиждана епидемия, която може да доведе до 74 млн. амбулаторни посещения, 4,6 млн. хоспитализации и 150 000 преждевременни смъртни случаи сред възрастните американци, коствайки на здравната ни система 62 млрд. долара, твърди авторът на доклада Шанън Браунли, старши вицепрезидент на Lown Institute. Според нея проблемът е системен. Тя е категорична, че досега никаква професионална здравна група, обществена организация или държавна агенция официално не е поела отговорност за справяне с този национален проблем.

Често е много по-лесно да се предписват лекарства, отколкото да се намалят дозите или да се отпишат предписанията, казват експертите.

Според доклада три класа лекарства допринасят за 60% от посещенията в спешните кабинети за нежелани лекарствени реакции сред възрастни. На първо място това са медикаментите за разреждане на кръвта, които може да доведат до силно кървене. Следват лекарства за диабет като инсулин или гликлазид, които може да доведат до хипогликемия (ниска кръвна захар), което да доведе до увеличаване на риска от падане или объркване. На трето място са опиоидите, които могат да причинят седация, падане или когнитивно увреждане. Проблеми може да създадат на възрастните и седативни хипнотици като бензодиазепини и лекарства за сън,  както и лекарства за кръвно налягане.

Експертите предлагат на пациентите или близките от семейството, които се грижат за възрастен човек, да се консултират с лекаря му, като предоставят цялата информация за наличните лекарства, за да провери дали всички те са наистина необходими. Разбира се, към всички проблеми се добавят и разходите от джоба на пациента за лекарства. 

Със същия проблем се сблъсква и Европа. Преди няколко години проучване показа, че българинът взема най-много хапчета спрямо останалите европейци и е безкритичен към всички медикаменти и най-вече хранителни добавки, което му предлага пазарът или рекламата. Проучването показа, че над 1/3 от изгълтаните таблетки от пенсионерите и над 2/3 от тези, които пият по-младите, се продават без рецепта.

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 384

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ