14 Юли 2020вторник22:14 ч.

Не сме погасили задълженията си по "Бургас-Александруполис"

Дори и България да се оттегли от проекта, Русия няма да се откаже от строителството на петролопровода

/ брой: 291

автор:Дума

visibility 130

България не е погасила задълженията си по проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис" в определените срокове. Това от своя страна поставя под заплаха реализацията на проекта, посочва вицепрезидентът на "Транснефт" Михаил Барков, цитиран от РИА Новости. "Българите не спазиха своята дума и поставят под заплаха реализацията на проекта. Това е факт", заяви Барков.
Държавата не е платила сумата за 2009 г., както и текущите вноски, като още миналата година премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни няма да погасява тези задължения заради липсата на средства в бюджета. По думите на Барков на последната среща на участниците в проекта в Амстердам България е потвърдила, че ще погаси дълга си до 15 декември. Поради технически причини обаче българската страна е отложила плащането до края на 2010 г. Барков добави, че в случай, че България не изпълни своите задължения, Гърция може да замрази финансирането от своя страна. Това е, защото Гърция обвързва изплащането на своите вноски в компанията с погасяването на задълженията на България.
Докато София смята, че трябва да се преработи технологията за разтоварване на танкерите с руски нефт в Черно море, Атина не вижда проблем за егейското крайбрежие. Очакванията са окончателното решение на българското екоминистерство да стане ясно през февруари 2011 г., но към момента страната ни продължава да не плаща дължимите си годишни вноски в общата компания.
Преди ден Барков съобщи, че Русия няма да се откаже от строителството на петролопровода "Бургас-Александруполис", дори ако България се оттегли от проекта. Той добави, че в случай на отказ на София проектът ще бъде замразен за известно време. Ако това не стане, то проектът най-вероятно ще бъде замразен, а акционерите на консорциума "Бургас-Александруполис" ще обсъждат алтернативни варианти за строителството. Вицепрезидентът на "Транснефт" посочи, че вече има няколко варианта.
 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 350

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2245

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ