21 Юни 2021понеделник20:02 ч.

Румен Овчаров:

Не статистиката е виновна за срива на инвестициите

Догодина няма да има резерв, ще започнем да вземаме заеми и ще влизаме в по-големи дефицити, прогнозира депутатът от Коалиция за България

/ брой: 130

автор:Милена Николова

visibility 2302

- Г-н Овчаров, заговори се за оставка на ръководството на Националния статистически институт заради съмнения в данните, дадени пред Евростат и ЕК. Не е ли опит това някой да си измие ръцете с ръководството на статистиката?
- На това правителство все някой му е виновен. Сега статистиката е виновна - да я сменят! Само че когато нещата в държавата не вървят и икономиката се проваля отвсякъде, министърът на финансите е абсолютно некомпетентен, министърът на икономиката не схваща за какво става дума, премиерът тича след всеки популистки сигнал, който му се подава, за да гаси пожарите, трябва някой да е виновен! Сега ще изкараме виновна статистиката. Но не тя е виновна за срива на чуждестранните инвестиции и за изгонените инвеститори от България. Не тя е виновна за неусвоените европейски фондове. Не тя е виновна за неплатените пари на бизнеса и оттук - за срива в приходната част на бюджета. Затова са виновни некомпетентните действия на министър Дянков, на министър Трайков и на министър-председателя.
- Оставки ли трябва да се искат?
- Няма какво да говорим за оставки! Ако на тях им поискаме оставките, то трябва да си ходи цялото правителство!
- Каква е оценката ви за управлението?
- Знаете ли кое е най-тъжното - че те не само харчат излишък, който не са трупали, не само регистрират и генерират бюджетни дефицити, те изхарчиха и вече компрометираха нещо, което България създава 12 години - доверието. Доверието от страна на Европейската комисия, на международните финансови институции, на частните инвеститори, които бяха убедени, че България е страна, която последователно, от три правителства насам, създава атмосфера на стабилен финансов климат, на финансова стабилност и на стабилна бюджетна политика. Сега всичко, постигнато за 10 месеца, беше тотално провалено. И това е най-главното, а не тези неколкостотин милиона, които ще похарчат, или милиард и нещо, пак от бюджетния резерв.
- Говори се, че Европейската комисия може да ни санкционира, ако се докаже, че има неверни данни колко е бюджетният дефицит на България.
- Не е важен материалният резултат, важен е знакът. Знакът, който неминуемо оказва влияние - и върху лихви, и въобще върху достъпа на България до финансов ресурс. Това е обвързано с всичко, за което си говорим сега - и с кредити, и с лихви по кредитите. Някои хора просто не оценяват цялостната взаимнообвързаност на това, което се случва в икономиката на една страна, в контекста на всичко, което се случва в европейски и световен мащаб.
- Смятате ли, че ще подкопаем доверието в нас от страна на ЕК?
- Ще има промяна на отношението на Еврокомисията към България. Не искам да "излизам" извън България, защото проблемите се създават вътре в страната. Европейската комисия просто реагира на това, което се случва в държавата. В края на м.г. обяснявах на министър Дянков, че с тези, как да кажа, смешни опити да задържи бюджетния дефицит в рамките на 0,7% няма как да излъже ЕК. Защото тя оценява бюджетните дефицити не на касова, а на начислена основа, което значи, че тя ще прецени и задълженията, които държавата има да изплаща, и по този начин той ще компрометира доброто отношение, доверието, което ЕК има към България. Дянков тогава ме гледаше от трибунката умно, защото не знаеше какво означава начислена и касова основа. Няколко месеца по-късно някой му обясни какво означава начислена основа, но той пак не го разбра, защото реши, че с приказката за двата милиарда лева за договори, подписани от предишното правителство, ще оправдае неумението си да се справи с този проблем. Само че тогава не схвана, че просто подписани договори не значат задължения на държавата. Затова сега управляващите забравиха и тази своя теза.
- Чрез проверката на данните по Евростат ли ще лъсне действителното състояние на българската икономика?
- То няма какво да лъсва. Няколко десети от процента повече или по-малко - все тая...
- Постоянно ни плашат като граждани с "гръцкия сценарий". Има ли общи черти между нашата и тяхната криза?
- Не, прекалено са различни към настоящия момент базовите условия в България и в Гърция. Не мисля, че сме заплашени в момента от гръцки вариант. Но тръгваме по линията на най-малкото съпротивление - харчим резерва, за да покриваме текущи разходи. Догодина няма да има резерв. С какво ще покриваме тези текущи разходи? Ще започнем да взимаме заеми? Или ще започнем да влизаме в още по-големи бюджетни дефицити? Е, това е вече пътят към гръцкия сценарий.

 

Фалираха 10% от фирмите за текстил и обувки

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 116

Българските зеленчуци изчезват от пазара

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 116

Чуждите инвестиции намаляха с 63 на сто

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 116

Путин дава милиарди за социални мерки

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 116

Иранците избраха краен консерватор за президент

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 116

Армения гласува на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 116

Съсипия

автор:Валентин Георгиев

visibility 330

/ брой: 116

Заедно сме по-силни

автор:Юлия Кулинска

visibility 357

/ брой: 116

130 години БСП - 130 депутата в бъдещия парламент

автор:Деси Велева

visibility 497

/ брой: 116

Невероятните приключения на акад. Николай Тодоров

автор:Мирослав Попов

visibility 420

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ